fbpx
spot_img

ŠKOLSKA SCENA – DEVETI PUT /Gornji Milanovac

ŠKOLSKA SCENA – DEVETI PUT !

„Školska scena“ – festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine u ponedeljak 11. maja će, po deveti put svečano biti otvorena u Gornjem Milanovcu. Čast da prvi nastupe imaće mališani PU „Sunce“ koji će predvođeni vaspitačima Goricom Tepšić, Nevenom Milić, Nevenkom Milovanović, Milomirkom Radović i Snežanom Petrović Stefanović izvesti predstavu „Šumska princeza“ inspirisanu pričom Nataše Vrapčević.

Do 15. maja, kako najavljuju organizatori – Milanovačko pozorište i Kulturni centar, biće izvedeno još pet predstava, različitog žanra i pozorišnog izraza. Uz još dve predstava koje su pripremili mališani iz vrtića, „Za pravog cara potrebno je dara“ (režija: Katarina Jovanović i Slavica Rašić) i „Dečje poselo“ (režija: Snežana Jovanović i Goran Vasojević), na 9. festivalu biće izvedene i predstave učenika osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana „Vašar u Topoli“ (režija Slobodanka Gavrilović) i „Život kneginje Ljubice“ (režija Svetlana Alurović), kao i predstava učenika osnovne škole „Arsenije Loma“ sa Rudnika „U hodu na skupštinu pustolovki“ (režija Radovan Karaulić).
– Zbog adaptacije Doma kulture i korišćenja alternativnih prostora za scenu, koji nemaju adekvatne uslove za izvođenje predstava sa većim brojem glumaca Festival je revijalnog karaktera, što znači da se ove godine, prvi put, od kako je pokrenut Festival nagrade neće dodeljivati za najbolju predstavu (Gran rpi), iskazanu glumačku darovitost („Bora Atanasković“) i najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, kaže Predrag Lošić, rukovodilac Festivala.
Predstaveće biti izvedene u Norveškoj kući, Gimnaziji „Takovski ustanak“, Kamenici i Pranjanima.
Festival se realizuje pod pokroviteljstvom: preduzeća „Tapa-Tapa“, AD Rudnik i flotacija „Rudnik“ i kompanije „Swisslion-Takovo“.
Inače, u proteklih osam godina milanovačke škole su na scenu postavile 83 pozorišna komada. Predstavljeno je više od 1000 uloga koje su tumačili učenici iz Gornjeg Milanovca, Pranjana, Rudnika, Ugrinovaca, Takova, Kamenice, Brđana, Vraćevšnice i drugih mesta opštine.
Tačan broj posetilaca – nije poznat, ali su procene da ih je na proteklih osam festivala bilo više od 23.000, odnosno da je svaki drugi žitelj opštine pogledao bar jednu festivalsku predstavu učenika.

IDEJA FESTIVALA (ANTRFILE)
Osnovna ideja Festivala je da decu uključimo u pozorište. Da im pružimo mogućnost da saznaju nešto više o pozorišnoj umetnosti i svemu onome što podstiče maštu i pozorište čini pozorištem. Tu deca otkrivaju dreamska dela, upoznaju se sa režijom, scenografijom, kostimografijom, uče šta je uloga.
U pozorištu mališani obogaćuju svoj rečnik, uče pravilno da govore i da otkalnjaju strah od nastupa pred publikom.
Kada odrastu to će im biti od velike koristi. Svi uspešni ljudi su uglavnom dobri govornici.
Veštine koje se stiču u pozorištu prenose se i na ostale aspekte života, u pozorištu “Stičete samouverenost i samopouzdanje, da postanete lider“, a to je u vremenu koje dolazi neophodno, ma čime se u životu profesionalno bavili.
Miodrag KrileTrifunović („Školska scena – 2007“)

LED SKOLSKA 2015
9. ШКОЛСКА СЦЕНА

Фестивал позоришног стваралаштва ученика основних и
средњих школа са подручја општине Горњи Милановац

Понедељак, 11. мај 2015. године / 18:00 сати / Норвешка кућа
ПУ „Сунце“, Горњи Милановац
ШУМСКА ПРИНЦЕЗА (Наташа Врапчевић)
Режија: Горица Тепшић, Невена Милић и Невенка Миловановић

Уторак, 12. мај 2015. године / 18:00 сати / Норвешка кућа
ПУ „Сунце“, Горњи Милановац
ЗА ПРАВОГ ЦАРА ПОТРЕБНО ЈЕ ДАРА (Јела Раковић)
Режија: Катарина Јовановић и Славица Рашић

Среда, 13. мај 2015. године / 18:00 сати / Норвешка кућа
ПУ „Сунце“, Горњи Милановац
ДЕЧЈЕ ПОСЕЛО (драмско сценски приказ)
Режија: Снежана Јовановић и Горан Васојевић

Четвртак, 14. мај 2015. године /10:00 сати / Каменица
ОШ „Иво Андрић“, Прањани – одељење у Каменици
„ВАШАР У ТОПОЛИ“ (Добрица Ерић)
Режија: Слободанка Гавриловић

Четвртак, 14. мај 2015. године / 13:00 сати / Прањани
ОШ „Иво Андрић“, Прањани
ЖИВОТ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ (Светлана Алуровић)
Режија: Јелена Александров

Петак, 15. мај 2015. године / 20:00 сати / Гимназија „Таковски устанак“
ОШ „Арсеније Лома“, Рудник
У ХОДУ НА СКУПШТИНУ ПУСТОЛОВКИ (Мирослав Андрић)
Адаптација прича и режија: Радован Караулић

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje