fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Zanimljivi svet

Od raznih zanimljivosti širom planete, u svim vremenskim razdobljima, izdvojiću samo neke od njih, te se nadam da će privući pažnju prilikom čitanja. Pa da krenemo:

– Na osnovu tekstova na glinenim pločicama starim 5000 godina, koje potiču iz starog Vavilona, utvrđeno je da se još tada znalo za izračunavanje i naplaćivanje interesa na pozajmice.

– Godine 1928. godine u američkom gradu Ivenstaunu, odigralo se jedno zanimljivo suđenje. Kada je jednog jutra sudija Hari Poter ušao u sudnicu, na listama za suđenje našao je samo jedno ime… Hari Poter ! Naime, sam sudija bio je optužen za prekršaj što je svoja kola ostavio nepropisno dugo parkirana na jednom mestu. Poter je prvo glasno pročitao optužnicu, pa potom prešao na optuženičku klupu i pokušao da se odbrani. Posle, odbrane, vratio se za predsednički sto i kaznio optuženog Harija Potera novčanom kaznom.

– Džepne maramice, koje su se prvi put pojavile u 16. veku u Veneciji, smatrane su iz početka velikim luksuzom i upotrebljavale su se samo za brisanje lica i teranje muva. Zbog toga su Francuzi i nazvali maramicu “mušuar”, jer su se njome terale muve (muš).

– Reči “tekst i tekstil” imaju zajedničko poreklo, obe su postale od latinskog glagola “teksere” koji znači tkati, plesti, uplitati, sastavljati, kao i “tkati reči”.

– Kaolin, mineral koji se upotrebljava za izradu porculana, dobio je svoje ime prema kineskoj reči kauling, što znači “visoki breg”. To je u stvari ime jednog naselja u provinciji Cjansi, poznat još od davnina po izradi porculana.

– Prvi KESON, zvono za rad pod vodom, upotrebljen je 1841. godine u Francuskoj.

*******
Za ovu priliku, izdvojio sam ovih nekoliko zanimljivosti, ostatak neki drugi put…

zelenilo.bloger.index.hr
zelenilo.bloger.index.hr

Prethodni tekstFotografija dana
Sledeći tekstKarikatura dana
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.