fbpx
spot_img

Sport za sve – početak realizacije inkluzivnih sportsko-rekreativnih aktivnosti u 5 opština

Zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena tokom prošlogodišnjeg Teletona „Pozovi pomozi“, u organizaciji UNICEF-a i TV Prve, kao i finansijskoj podršci Telenora, Telenor banke i Vojvođanske banke, omogućeno je sprovođenje projekta Sport za sve u Subotici, Aleksincu, Priboju, Ćićevcu i Velikoj Plani.

Nabavkom sportsko-rekreativne opreme i unapređenjem stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, UNICEF će u ovih 5 gradova pružiti podršku lokalnim organizacijama da unaprede svoje kapacitete i saradnju u cilju većeg socijalnog uključivanja ove dece.

Prošle nedelje je održan sastanak sa predstavnicima lokalnih organizacija koje će, uz podršku UNICEF-a, realizovati sportsko-rekreativne aktivnosti u svojim opštinama.

Udruženje „Zajedno“ iz Subotice, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Priboj, Društvo za razvoj kreativnosti opština Aleksinac, Udruženje „Okular“ iz Ćićevca i Udruženje osoba sa cerabralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ iz Velike Plane predstavila su svoje planove za rad na ovom programu i ciljeve koje žele da ostvare u svojim opštinama.

U Srbiji se deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nalaze među najmarginalizovanijim i najugroženijim članovima društva.

Ova deca se suočavaju sa neprestanom diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje, a u odnosu na decu bez smetnji u razvoju.

Sport, rekreacija i igra su prepoznati kao važne strategije za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Zato je cilj UNICEF-a da u opštinama širom Srbije obezbedi opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, kao i realizaciju niza sportskih inkluzivnih manifestacija i redovnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditeta.

Podržite i Vi program „Sport za sve“ i donirajte ovde.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.