fbpx
spot_img

Šta je lilanje? Običaj se vezuje za Petrovdan i deca ga obožavaju

Kada se lila ugasi, štap treba zabosti u povrtnjak i čuvati ga do kraja leta, da bi sačuvao useve od grada, suše.

Mnogi običaji uoči ili na sam crkveni praznik su potekli od davnih, predhrišćanskih vremena. Tako i lilanje, tj. paljenje vatre koja tera zle duhove i pročišćava ima svoje paganske izvore. Ipak, vezuje se i za vreme kada su mnogobošci progonili hrišćane i ubijali ih spaljivanjem. Lilanjem se odaje počast.

Lile se prave od kore mlade breze ili trešnje. Desetak dana pred Petrovdan bi se sa drveta sa visine od oko 2 metra ogulila kora, da se drvo ne ošteti. Ta kora bi se zatim sušila na određen način. Uvezivala bi se na deblji kraj štapa od leske ili vrbe. Način vezivanja i sklapanja lile određuje da li će ona duže goreti ili imati veći plamen.

Uoči Petrovdana, uveče, meštani bi se okupili i upalili vatru, na koju bi deca i mlađi palili lile. Takmičenje je oduvek deo čovekove prirode, pa se tao i u lilanju obično nadmeću čija će duže goreti, koja će imati veći plamen. Deci sa upaljenim lilama je dozvoljeno, tačnije poželjno jd da trče svuda po selu, zađu u svaku prostoriju. Da unesu plodnost i bogatstvo.

Vitlanje lilama je svakako zabavno , ali i opasno, da se ne upali seno u štalama ili kuće. Mladi bi od domaćina dobijali jaja, kajmak, sir, kolače ili voće, ali ne jabuke.

Kada se lila ugasi, štap treba zabosti u povrtnjak i čuvati ga do kraja leta, da bi sačuvao useve od grada, suše.

Lilanje je posebno veseo običaj. Karakterističan je za Mačvu, ali i sličnom obliku se pojavljuje i ostalim delovima Srbije.

Izvor: espreso.co.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.