fbpx
spot_img

Što je to TRSTIH ?

Trstih ([email protected]@stih)
pjesnički je projekt pokrenut u prosincu 2014. godine u knjižnici Trstenik, pri Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
Trstih je osmišljen i provodi se u suradnji tadašnje voditeljice knjižnice Trstenik, Vesne Jukić-Oštrek s pjesnikinjom i slikaricom, Nadom Vučičić. To jezgro, osim spomenutih, uključuje predsjednicu udruge Mojih 50 plus, Radu Veštić te Marinu Čović, pjesnikinju i dragocjenu tehničku podršku Trstiha.

Vesna Jukić-Oštrek diplomirani je knjižničar, a u GKMM radi više od četvrt stoljeća. Isto se toliko bavi promoviranjem knjige, knjižnice, čitanja i pisanja. Na različite načine. Jedan od načina se ogleda i u projektu Trstih. Ovo je novi projekt koji joj je prirastao srcu. U njemu ima dosta prostora za kreativo izražavanje svih sudionika.
Nada Vučičić pjesnikinja je i slikarica. Objavila je dvije samostalne zbirke poezije, a sudjelovala u više međunarodnih. Ilustrirala je naslovnice nekoliko knjiga. Zaljubljenik je u knjigu i pisanje stihova, pomno bira goste pjesnike pa je stoga zovemo ‘dušom Trstiha’.

U Trstihu želimo cijenjenu publiku ‘šarmirati stihom’ (kako je napisano na fb stranici istoimene grupe), želimo senzibilizirati naše korisnike, članove knjižnice i sugrađane, za poetsko stvaralaštvo i tako ih potaknuti na čitanje i(li) pisanje poezije.
Pjesnička druženja se održavaju u Knjižnici jednom mjesečno, i to u večernjem terminu.

16. prosinca 2014. godine, pod nazivom ‘Facebook bacači ljubavnih stihova’, upriličena je večer poezije povodom božićnih blagdana. Tada se začeo Trstih.
Gostovala su četiri pjesnika. Pjesnikinja Nada Vučičić, Ivo Anić, Senka Longin i Mladenka Hudi.
Cijelu večer dodatno je oplemenio glazbenik i kantautor, Boris Krivec.

U veljači je u Trstihu gostovala Zvjezdana Čagalj.
Za ožujak prva dama Trstiha bila je Nada Topić. Njezinu večer začinili su studenti Glazbene akademije u Splitu, Sara Šimetin i Matija Kučić.
U travnju smo Trstih posvetili Noći knjige i druženju do kasno u večer s deset pjesnika. Bili su to: Ivo Anić, Luca Cetinić, Slavica Čizmić, Marina Čović, Mladenka Hudi, Davor Juretić, Senka Longin, Venera Stojan, Nada Vučičić… Glazbeni gosti bili su: Marko Runtić- violina, učenik Glazbene škole u Makarskoj te ŽVS Rusula iz Splita.
U svibnju je Trstih pripao Ivici Soriću Suriju. Njegovu večer oplemenio je glazbom na saksofonu Vicko Pavlov.
Trstih u lipnju ugostio je pjesnikinju i slikaricu, Lucu Cetinić. Njenoj večeri pridružila se stihovima Anita Barišić Muslija iz Solina. Glazbeni dio povjeren je studentici Glazbene akademije, Lani Ćebo.
Nakon ljetne stanke Trstih je nastavio okupljati zaljubljenike poezije, ali na novoj adresi, u knjižnici Brodarica.
Uigrani ‘dvojac’ domaćina, Vesna Jukić-Oštrek i Nada Vučičić, pozvao je za gošću Trstiha u listopadu Irenu Delonga Nešić. Za glazbeni dio zaslužan je bio duo Džentlmen.

Trstih ima svoju publiku. Pripremajući pjesničke večeri, voditeljski par ulaže dosta zalaganja ne bi li korisnicima Knjižnice omogućio ugodno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Za to su zaslužni, prije svega, gosti Trstiha, pjesnici i glazbenici, ali i svi suradnici u Projektu, kao i cijenjena publika, koja, u pravilu, ne izostaje.

U Splitu, 26. 10. 2015. g.
Vesna Jukić-Oštrek, dipl. knjiž

Irena Delonga Nešić – druženje s pjesnikinjom

knjižnica „Brodarica“

12037934_1031465683571839_8909645621994479898_n

Vesna Jukić- Oštrek i Nada Vučičić

TRSTIH

Knjižnica „Brodarica“ – Gosti TRSTIHA

12178156_474952892676498_517525386_n

Nada Vučičić
Nada Vučičić
Rođena 1949. godine u Splitu gdje živi i stvara i sada. Slika, piše poeziju, lirsku prozu a okušava se i u kratkoj priči. Samostalne zbirke "Poezija riječi i boje", "Dok te sanjam", Zajednička zbirka"Stihom ispisujem dušu". Pjesme su joj objavljene i u međunarodnim zbirkama. Ilustratorica je nekoliko naslovnica zbirki drugih pjesnika.