fbpx
spot_img

Stradanje i savest po Šabuteu – 2. deo

Svet je često surov i neosetljiv, ali zapravo samo funkcioniše po nekim pravilima, i nemaju

Foto; Mišo Koprivica

svi ‘kredita’ i osećaja da se smiluju i učine nešto za nas; sa druge strane, svi mi nosimo neki manji iliveći greh…

Dakle, mlađani Benžamen Tartuš, lutajući već kao pogorelac/beskućnik, sa kolicima iz supermarketa u kojima gura ono malo svojih stvari, strada kada na njega naleti autom g. Triksen – upravo šef osiguravajuće kuće koja okleva da učini nešto za njega nakon nesreće!

Strada….? I to je kompleksno pitanje kako… Lebdeći između života smrti, odnosno ako smatramo da je poginuo(!) njegova duša još nije svrstana u neko konačno

boravište – neka njegova pojava se obrela na čudnom mestu koje bi se moglo smatrati čistilištem, pred neobičnom pojavom dugogodišnjeg zapisničara, koji je i portir i hroničar… odbija da podvede pojam zagrobnog života pod bilo koju konkretnu religiju, a spremno iznosi detalje iz Tartuševog života, sa raznim sitnijim i krupnijim porocima, ili postupcima zbog kojih su po nešto otrpeli zbog njegovih postupaka! Dakle, u ovom surovom svetu niko od nas nije baš bezgrešan, ali zato u nekom, hm…novom, onostranom životu sledi i nova šansa – treba preuzeti uogu nečije savesti, zapravo pažljivotragati dok se ne dođe baš do određenje osobe oko koje se treba najviše zauzeti.

Foto: Mišo Koprivica
Foto; Mišo Koprivica
Foto; Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica

Pri novom silasku na zemlju, Tartuš u vidu nekog duha, neke pojave koja je svakako nevidljiva za ljude oko njega, najpre se malo zabavlja krećući se kroz razne prepreke i virkajući za ljudima u nekim delikatnim prilikama (pa i za jednom devojkom u kupatilu, o kojoj će kasnije biti još reči) Potom kreće da bodri i savetuje ljude oko sebe u raznim situacijama, u vidu njihovog unutrašnjeg glasa, tragajući za onim ‘pravim’, dok oko njega tumaraju prikaze (duhovi?) raznih poznatih i manje poznatih faca koje življahu na ovom svetu, recimo od Napoleona do Ajnštajna i Frenka Zape; jedan od dirljivih momenata je kad zatekne čak i svoje roditelje, ali… ne može se ostvariti nikakav konkretan kontakt! Potom mu pažnju privlači činjenica da se, za njega sad već omraženi, Triksen kandidovao za gradonačelnika! To je prilika za našeg Benžamena da počne da ga sledi i kritikuje u svojstvu unutrašnjeg glasa, bivajući pritom nemi svedok svih smicalica i prljavih kombinacija na koje je kanditat spreman u svojoj kampanji.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

No, ovde sad imamo i jednu nežniju emotivnu liniju – Tartuševa pojava povremeno „posećuje“ i komšinicu od preko puta, sa kojom je, hm, u normalnom životu bio samo na ‘Dobar dan’ (a koju je kasnije ono uhodio pri kupanju!) Ovde prati i raskid njene veze i teši je, dok je i sam neutešan u čudnoj i nezahvalnoj situaciji u kojoj se našao… Vratimo se opet njegovoj zadatoj misiji – krećući se u blizini svoje ‘mete’, g. Triksena, on postepeno uspeva da slomi i preobrati njegovog naizgled dobroćudnog pomoćnika (koji se ranije pojavio kao procenitelj štete u ime osiguranja) a pokušava da utiče i na jednog sveštenika. Upornim prigovaranjem i prekorima postepeno uspeva da izazove promene kod Triksena, koji u žaru svojih nastupa počinje da gubi samokontrolu, sprema se da i sam odustane od svega, pa čak i da prizna kako se nedostojno poneo u poslednje vreme…!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Dakle Tartuš se uspešno pokazao u misiji savesti, to mu  je priznato na nekoj nadležnoj prekretnici, i izgleda  da mu se smeši put u neku vrstu Raja… Specijalni lift koji se vinuo ka nekim belim, blaženim svodovima, i…. U poslednjem preokretu nalazimo Tartuša kako leži, od krvi i mesa, pod belinom tavanice i bolničnih mantila, dakle probudio se ipak sasvim regularno živ…!? A prijatna pojava koja se nadvila nad njim je upravo devojka iz susedstva, bolničarka za koju saznajemo da se zove Lili, i koja mu je pojasnila šta se sve dogodilo… Ozbiljno povređen, mladić je zapao u duboku nesvest, nečasni Triksen je naravno pobegao sa lica događaja posle udesa (ah, da: prilikom kampanje, u svojoj lebdećoj pojavi Tartuš je od njega čak čuo tvrdnju da je ulubio auto udarivši u divlju svinju!) a kasnije je pod nekim čudnim pritiskom priznao kako je zanemarivao ili varao svoje klijente, i očito će njegova firma doći pod ozbiljan pretres poslovanja, pa i istragu.

Pa sad kako bude, Tartuš će se oporaviti uz neke nove nade, dok je Lili tu makar da ga poneguje (dalje je sve samo u blagim naznakama) a izgleda da se smeši i neka naknada štete od požara… U nekoj metafizičkoj dimenziji izveo je jednu značajnu misiju. On je živ, ovde na zemlji, a za dalji život će morati duboko da udahne i nastavi svoju borbu…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.