fbpx
spot_img

Strahinja Obrenović, najbolji student Fakulteta političkih nauka

Kulturno, skromno, ali odlučno i potkovano temeljnim znanjem, naš sugrađanin Strahinja Obrenović (24), korača kroz život. Subotički nastavnici i profesori OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Gimnazije „Svetozar Marković“ pamte ga kao „Vukovca“ i najbojeg đaka, koji je sa lakoćom savladavao sve izazove, a u tom stilu nastavio je i na Fakultetu političkih nauka.

 

Strahinja Obrenović

Foto: Subotica.com

Proglašen je za studenta generacije smera Međunarodna politika, koji je završio pre roka, a sada je na master studijama „Međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava“.

 

 Dvoumio sam se između Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, ali stalno praćenje politike i širina koju pruža presudili su da se odlučim za FPN. I nisam se pokajao – kaže Strahinja. – Sem promene sredine, tokom studija nisam se sretao sa nekim većim problemima. Odabrao sam ono šta volim tako da ništa ne pada teško. Posebno mi se dopala velika angažovanost studenata, razvoj njihovog kritičkog mišljenja i uvažavanje njihovih stavova.

 

Svoje stavove studenti često iskazuju u retroskim nadmetanjima, a Strahinja je bio deo debatnog tima koja se takmičio u Slovačkoj, a sa kolegama studentima radio je analizu izbora 2016. godine. Laureat je priznanja „Predrag Simić“, koje nosi ime poznatog profesora i diplomate i „Svetlana Lana Adamović“, koja se dodeljuje u čast preminule profesorke FPN.

 

Nagrade - Strahinja Obrenović

Foto: Subotica.com

– Nažalost, Svetlana Adamović mi nije predavala, ali velika mi je čast što sam dobio tu nagradu. Priznanje „Predrag Simić“ dobio sam za studentski rad „Koji je najbolji model za budućnost Bosne i Hercegovine“ u kome sam sukobio idealizam i realizam, sa Dejtonskim sporazumom koji je podloga za sve tri strane – objašnjava Strahinja, koji bi voleo da karijeru nastavi kao akademski radnik ili da bude u spoljnoj politici. – Voleo bih da radim u Francuskoj, u diplomatskom predstavništvu naše zemlje, zbog odnosa naše dve zemlje i bogate istorije.

 

Svog prezimenjaka knjaza Miloša Obrenovića, smatra velikim državnikom, a kako kaže, stručnjaci imaju reči hvale ima i za mnoge jugoslovenske diplomate, dok sada nismo toliko zastupljeni na međunarodnoj sceni i nema toliko samostalnog mišljenja.

 

– Ako bih trebao nekoga da uzdvojim to je onda Ivo Andrić, koji je uspeo da spoji više profesija. Pratim istupe značajnih državnika Evrope, Rusije i Amerike, sve ono što utiče na svetska zbivanja i zanimljivo je uočiti izražini poplarizam, na koga nisu imuni ni razvijene zemlje – dodaje Strahinja.

 

Dok je bio u Subotici Strahinja se aktivno bavio košarkom, a sada to čini u trenucima predaha. Slobodno vreme koristi da čita, dodatno se obrazuje ali i uživa u druženju i svemu onome što nose studentski dani. Svi koji ga poznaju za njega imaju samo reči hvale, a on uvek sa ponosom ističe da je iz Subotice i naš grad uvek predstavlja u najboljem svetlu.

 

– Mlađi za Suboticu kažu da je lep grad, dok se stariji sećaju perioda kada je to bio treći grad po veličini u Kraljevini Jugoslaviji. Sada je demografska slika drugačija i žao mi je zbog toga – ističe Stahinja.

Izvor: Subotica.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.