fbpx
spot_img

Strateški plan Fondacije „Ana i Vlade Divac“ 2016-2018.

Fondacija Divac

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ osnovana je 2007.godine, kao nastavak dvadesetogodišnjeg humanitarnog rada Ane i Vlade Divca započetog u SAD, kroz rad Humanitarne organizacije Divac (HOD).

Vlade Divac, čuveni jugoslovenski i srpski košarkaški reprezentativac i NBA košarkaš, zajedno sa svojom suprugom Anom posvetio se radu na rešavanju problema ugroženih društvenih grupa u Srbiji i u drugim delovima sveta. Pomoć je, osim ljudima u Srbiji, stigla i do Indonezije, Etiopije, Kine, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i širom SAD-a.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je do sada prikupila pomoć u iznosu od 10 miliona dolara i obezbedila pomoć za preko 300.000 ljudi, a projekti su finansirani uz pomoć: 650.000 pojedinaca, kompanija i organizacija. Samo u 2015. godini Fondacija je realizovala projekte vredne 2,3 miliona dolara.

Organizacija je u proteklih 8 godina bila prvenstveno usmerena ka podršci izbeglicama i raseljenim licima (sa fokusom na njihove stambene i ekonomske probleme), unapređenju uslova za kvalitetno odrastanje dece i mladih, razvoju filantropije i socijalnog preduzetništva. Rezultati rada značajno su uticali na kvalitet života korisnika, a time i na porast podrške i poverenja građana u organizaciju.

Postignuća:

• Za osam godina rada Fondacija je obezbedila trajno stambeno rešenje za 650 porodica izbeglih i raseljenih lica u Srbiji dodelom seoskih domaćinstva, montažnih kuća, izgradnjom stanova, adaptacijom kuća i dodelom građevinskog materijala. Ekonomskom podrškom, porodicama je omogućeno da započnu sopstvene dohodovne aktivnosti i obezbede dostojanstven život.

• 2014/2015. godine Fondacija je obezbedila podršku za obnovu poplavljenih područja širom Srbije u vrednosti od 2 miliona dolara. Uz podršku brojnih partnera obnovili smo 12 javnih objekata (vrtiće, osnovne škole, centre za decu sa smetnjama u razvoju), 11 sportskih terena/objekata, 134 porodične kuće i dodelili 243 ekonomska granta porodicama za pokretanje biznisa ili poljoprivredne proizvodnje.

• Fondacija je zahvaljujući donatorima obezbedila i podelila preko 100 tona humanitarne pomoći (hrane, odeće, lekova, ćebadi, kabanica, vreća za spavanje) za preko 90.000 izbeglica koje su prošle kroz našu zemlju na putu ka EU. 7

• U 11 opština u Srbiji podržano je ukupno 240 inicijativa mladih kroz „Divac omladinske fondove“, koji osnažuju omladinski aktivizam i učešće mladih u procesima odlučivanja na lokalnom nivou. • Projektom „Veliko srce“ obnovljena su 33 dečija igrališta u državnim vrtićima u Srbiji. • Projektom “Jedan u milion” obnovljeno je 11 osnovnih škola širom Srbije.

• Projektom „Ideja za bolje sutra“ podržano je 18 socijalnih preduzeća dodelom grantova i mentorskom podrškom. • U saradnji sa 11 opština dodeljeno je 200 grantova za razvoj poljoprivredne proizvodnje i samozapošljavanje mladih širom Srbije.

• U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je ekonomskim, finansijskim i psihološkim osnaživanjem podržano 25 jednoroditeljskih porodica.

• U opštini Vladičin Han podržane su 24 porodice koje su dobile drugo i/ili treće dete. Porodice svakog meseca dobijaju finansijsku podršku, pomoć i savetodavne usluge medicinske sestre, kako bi unapredile kvalitet života svih članova.

Dobrotvorni rad i 20 godina humanitarnih aktivnosti doneli su mnoge nagrade i priznanja:

• U sklopu programa „Sportom protiv droge” Vlade Divac je izabran za Ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija. • Vlade Divac je 2008. godine postao član „Svetske sportske humanitarne kuće slavnih“.

• Akcija „Možeš i ti“, glasovima građana Srbije, ponela je titulu najplemenitijeg čina u 2008. godini.

• Ani Divac je pripala nagrada Žena godine 2012. za društveno odgovorni rad.

• Kampanja „Da svi pomognemo“, proglašena je za najbolju društveno odgovornu akciju 2012. godine

 

Strateški plan Fondacije „Ana i Vlade Divac“ 2016-2018. možete pogledati OVDE.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.