fbpx

Studentkinja novosadskog Filozofskog fakulteta pobedila na državnom takmičenju iz kineskog jezika

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Tijana Ćopić, pobedila je na 18. takmičenju u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom “Kineski most”, održanom u subotu, 18. maja, u Beogradu.

 

Foto: Filozofski fakultet Novi Sad

Ona je pobedila u kategoriji studenata sa naprednim nivoom znanja. Tijana je studentkinja druge godine anglistike na Filozofskom fakultetu, na kojem uči i kineski jezik kao izborni. Svojim znanjem kineskog jezika, ali i kaligrafskim umećem ostavila je snažan utisak i na kineske medije, koji su pratili ovo takmičenje i objavili snimak njenog kaligrafskog ispisa. U julu ove godine, Tijana će predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju u Kini.
Ovo je treća godina zaredom da studenti Filozofskog fakulteta, koji uče kineski kao izborni jezik, osvajaju prvo mesto, a prvi put je to u naprednoj kategoriji.
Takmičenje je održano u subotu u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Organizator ovog takmičenja na međunarodnom nivou je državna kancelarija za promociju kineskog jezika HANBAN, a preliminarno takmičenje je organizovao Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Ambasade Kine.
Na takmičenju su učestvovali studenti Filološkog fakulteta iz Beograda, Univerziteta “Megatrend”, Ekonomskog fakulteta iz Subotice i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu.
Studenti su bili podeljeni u dve grupe: studenti sa osnovnim i studenti sa naprednim nivoom znanja kineskog jezika. Obe grupe su se takmičile u tri kategorije: govorništvo, talenat i kviz znanja o poznavanju kineskog jezika i kulture, dok su studenti sa naprednim nivoom znanja pisali sastav na zadatu temu na kineskom jeziku.
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.