fbpx
spot_img

ŠUMADIJSKI ATELJE : JORDAN ERČEVIĆ – “Šumadija je carstvo moje”

Jordan Erčević je završio slikarski odsek Škole za primenjenu umetnost u Nišu 1965 .godine, vajarski odsek Akademije za primenjenu umetnost u Beogradu 1971. godine. Prvu izložbu u životu odradio je u okruženju njegovog rodnog sela Donja Bresnica, gde je izložio 20 portreta svojih, već zaboravljenih, sugrađana , „seljaka”, posvetivši je njihovoj deci, unucima i pranucima. Od 1974. godine organizuje i vodi Školu crtanja u Centru za kulturu „Zastava”, a i danas vodi dečiju radionicu akvarela za najmlađe.

Imao je 30 samostalnih izložbi, učestvovao na 80 kolektivnih manifestacija i smotri u zemlji i inostranstvu, a učesnik je trinaest humanitarnih aukcija slika.

O nagradama ne želi da govori.

„Šumadija je carstvo moje, najlepši deo sveta. Sve je čisto, arhaično, sa svetlosnim senzacijama. Inspirše me nadmorska visina, vetar, pogled na obronke Gledićih planina i visove Rudnika. Nose me vrtlozi razigranog vetra, koji se igraju krošnjama pitomog voća i stoletnih hrastova” –  iz srca otkriva svoje tajne Jordan Erčеvić.

I pored brojnih izložbi neostvarena želja mu je „izložba pejzaža”, projekat koji večito nadgrađuje. Neumorno beleži svaki izlazak i zalazak sunca, promenu svetla i igru senki. Otkriva večite prizore posvećene letu, zrela pšenična polja, toplinu i pitominu ranog proleća, slikajući odu večnosti.

Prethodni tekstLISICA I LAV
Sledeći tekstLikovni rad dana: Sveti Sava
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.