fbpx
spot_img

Na današnji dan: 13. januar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1806 – Rođen je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, „otac“ srpske drame. Kao načelnik ministarstva prosvete Srbije (od 1842) obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra (Pozorište na Đumruku) koji je 1841. otvoren njegovom tragedijom „Smrt Stefana Dečanskog“. Sterijine drame su više od 100 godina na pozorišnim repertoarima („Laža i paralaža, „Pokondirena tikva“, „Kir Janja“, „Rodoljupci“).

1910 – Emitovan je prvi radio-prenos opere uživo iz njujorške“Metropoliten opere“, Leonkavalovi „Pajaci“ i Maskanjijeva „Kavalerija rustikana“.

1935 – Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, ubedljivom većinom izglasano je pripajanje Nemačkoj.

1991 – Na svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pertu jugoslovenski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju. Jugoslavija je prvi put postala prvak sveta u vaterpolu u Madridu 1987.

portal Pokazivač
portal Pokazivač
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija