fbpx
spot_img

SURS i učiteljska društva pomažu koliko mogu, od srca!

Nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, Savez učitelja Republike Srbije, stručno društvo koje okuplja 10.000 članova organizovanih u 55 lokalnih učiteljskih društava, je u komunikaciji sa predstavnicima svih svojih društava došao do informacije u kojim mestima je potrebna pomoć, odnosno koja društva su u prilici da pomognu ugroženima poplavom.

Većina društava je, na sreću, u prilici da pruži pomoć svojim kolegama gde postoje učiteljska društva i to u Svilajncu, Petrovcu na Mlavi, Krupnju, Smederevskoj Palanci, Trsteniku i Beogradu (Obrenovcu i Lazarevcu).

Oni kojima je pomoć potrebna izjasnili su se da im najviše nedostaju sredstva za ličnu higijenu, voda, lekovi i suva hrana.

Učitelji su u najugroženijim područjima, iako i sami pogođeni nedaćama, angažovani da koordinaju prijem pomoći od kolega iz svih krajeva Srbije i da tu pomoć distribuiraju najugroženijima u svojoj sredini.

SURS je na poseban račun Vlade Republike Srbije za otklanjanje posledica poplave kao pomoć namenjenu nastradalima u poplavi, uplatio 100.000,00 dinara, a isto čine, spram finansijskih mogućnosti, i brojna lokalna učiteljska društva.

U saradnji sa nadležnima, učitelji, članovi SURS-a će se sa svojim kolegama nastavnicima organizovati da deci smeštenoj u prihvatnim centrima širom Srbije pruže pedagošku podršku putem radionica čiji će sadržaji biti iz oblasti fizičkog vaspitanja, muzičke i likovne kulture, građanskog vaspitanja i ostalih vaspitno-obrazovnih oblasti koje se pokažu kao neophodne prilikom neposrednog rada sa decom.

U svim mestima, učitelji Srbije se pridružuju organizacijama Crvenog krsta i drugim humanitarnim akcijama u prikupljanju i pružanju pomoći ugroženima poplavom.

 

Izvor: Savez učitelja Republike Srbije

 

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.