fbpx
spot_img

Od nove godine stupa na snagu katalog radnih mesta u javnom sektoru

Od nove godine stupa na snagu katalog radnih mesta u javnom sektoru. Oko 2.000 postojećih poslova svešće se na 870. Isto će biti vrednovana identična zaduženja u različitim službama

 

 

VOZAČ kurir, vozač ekonom ili upravljač vozilom bila su tri naziva radnih mesta za iste poslove, a u zavisnosti od naziva u ugovoru, pojedinci su za isti posao dobijali različitu platu. To znači da su neki vozači na kraju meseca imali prilično deblje koverte od drugih, iako im je zaduženje u firmi bilo potpuno isto.

Pročitajte i Prosveti platni razredi od januara

Katalog radnih mesta koji će 1. januara 2018. godine stupiti na snagu značajno će suziti prostor za zloupotrebe koji je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za isti posao plate razlikuju u znatnom iznosu. Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen, i to na 870.

– Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i, posebno važnu iz ugla države, organizacionu i finansijsku upravljivost, možemo doprineti i boljem kvalitetu usluga prema građanima – kaže, za “Novosti”, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave. – Tu govorim o boljim zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, kulturnim i svim drugim javnim uslugama koje pruža država.

Svrha izrade kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru, čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta.

– Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema – kažu u Ministarstvu. – Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporcije, tačnije ukinuće nepravedne odnose između plata za iste poslove u različitim sektorima.

U ovom trenutku, katalog radnih mesta u javnim službama sadrži popisana radna mesta iz kulture i informisanja, zdravstva, sporta, prosvete, turizma, socijalne zaštite, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja – OOSO (RFZO, CROSO, NZS, PIO), kao i još šest posebno izdvojenih institucija, kao što su Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Fond solidarnosti, Pravosudna akademija, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Zavod za zaštitu prirode.

– Popisana su i tzv. generička radna mesta, koja predstavljaju najtipičnija i zajednička radna mesta za sve javne službe, odnosno ona koja su opšte prepoznatljiva i obuhvataju administrativne, pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene delatnosti, zatim informacione sisteme i tehnologije, transport i druge – ističu u Ministarstvu.

Nadležni objašnjavaju da je katalog odraz svakodnevnog rada javne uprave i kao takav će se konstantno unapređivati kako bi adekvatno pratio proces reforme javne uprave, ali i hvatao korak s vremenom.

 

DODATNI USLOVI

KADA katalog od 1. januara 2018. godine stupi na snagu, poslodavci će svojim aktima o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji moći da upotpune naziv radnog mesta iz kataloga u cilju preciziranja određenog radnog mesta, a moći će da propišu i neke dodatne uslove u odnosu na uslove predviđene ovim dokumentom.

J. Ž. SKENDERIJA

Izvor: Novosti

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.