fbpx
spot_img

TAMO GDE SAM JA… Sladjana Nedeljkovic (drugi deo)

Sladjana Nedeljković – od najranijeg doba detinjstva, pokazivala je interes i ljubav prema kreativnoj ekspresiji. Završila srednju Umetničku školu za dizajn u Nišu i diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

Autentičnost svog unutrasnjeg izraza i senzibiliteta – predstavljala je kroz umetničke slike na brojnim kolektivnim i humanitarnim izložbama, likovnim kolonijama u Vranju i Srbiji. Radila kao dizajner, kolorista, kreator za unikatne modele i sofisticirane detalje na ženskim odevnim predmetima.

U Galeriji narodnog Muzeja u Vranju, hrabro je zakoračila na bogatu likovnu scenu grada, svojom prvom samostalnom izlozbom crteža u boji. Kao autor likovnih radova kojima je na neki način želela da se vrati u prošlost, bogatim koloritom i detaljima, svojim se sugradjanima predstavila drugom samostalnom izložbom “Čarobni ćilim”.   U toku stvaranja raskošne treće po redu samostalne izložbe Tajna krosnje  – Galerija narodnog Muzeja Vranje, inspirisana i na pisanje poezije. Tako je nastala i objavljena zbirka poezije Trenutak .

Dosadašnji rad predstavila je putem brojnih sajtova, književnih portala, zastupljena je u mnogim  zbornicima i antologijama poezije, u mnogim zajedničkim zbirkama izdavačkih kuća iz Srbije i Hrvatske, časopisima za kulturu i van granica Srbije, učestvovala je i na više Međunarodnih Festivala pesništva i manifestacija na kojima je predstavljala svoj grad – Ljubljana-Maribor-Zagreb-Pula-Rovinj-Pazin-Biograd na moru-Banja Luka – Novi Sad-Beograd-Nis-Leskovac id r.. Dobitnica je mnogih Zahvalnica za nesebičnu podršku i doprinos u promociji kulture.

Oprobala se i kao urednica. Jedan je od urednika internacionalnog zbornika “Pisanija. Drugu zbirku poezije “Traganja” objavila je 2015. Piše ljubavnu poeziju, koja je u najvećem zastupljena u njenim dosadašnjim zbirkama, ali i ostale vidove poezije, kao i kratke priče
Od slika do pesama, od pesama do slika, voli druženja i susrete sa ljudima koji imaju ista interesovanja.

Sladjana Nedeljkovic
Sladjana Nedeljkovic

29.03.2013.promovisana je njena prva zbirka poezijeTrenutak

Izdavač – Narodni Univerzitet Vranje

Recenzenti: prof. dr Stana Smiljković i prof. dr Golub Jašović

Detalj iz recenzije:

Sladjana Nedeljkovic-Promocija zbirke "Trenutak"
Sladjana Nedeljkovic-Promocija zbirke „Trenutak“

O zbirci stihova Trenutak, Slađane Nedeljković

Pred nama je rukopis prve stihozbirke Slađane Nedeljković, poznate slikarke, a sada i poetese iz Vranja.
Slađana Nedeljković je i do sada pisala poeziju. Povremeno je svoje stihove čitala na likovnim kolonijama i likovnim izložbama na kojima je često pozivana, zatim na radiju i na lokalnim južnosrbijanskim TV stanicama.
Knjiga pesama ,,Trenutak, svete“ sadrži pedesetak pesama. Skoro sve pesme pripadaju žanru ljubavne poezije.
Naša pesnikinja je rođena i čitav dosadašnji tok života provela na terenu koji pokrivaju prizrensko-južnomoravski govori, ali to nije bitnije uticalo na jezik njenog pesničkog stvaralaštva. Naime, sve njene pesme u ovoj knjizi napisane su na standardnom jeziku. Ona, u poslednje vreme koristi za pisanje pesama i govor Vranja i njegove okoline.
Tumači književnih tvorevina i proučavaoci literature često su govorili o tome da se književnici u zavisnosti od epohe i vremena nastanka njihovih tvorevina na razne načine dovijaju kako običan svakodnevni govor transponovati u umetnički poetski jezički izraz.
Pesnici često biraju akustična jezička sredstva, pažljivo kombinuju konsonante i samoglasnike, određenih boja i zvučnosti, kvantiteta i kvaliteta, kako bi stvorili što jače ekspresivne efekte potrebne za ukrašavanje svoga pevanja.
Tih i takvih ekspresija u ispitivanim pesmama nema. Međutim, u njima je iskreno, i sa mnogo osećanja i nežnosti sa različitih aspekata sagledavana i opevana ljubav. Na primer, u jednoj od uvodnih pesama „Kap čežnje“ svakodnevna leksika u strukturi Slađaninih stihova kombinovana dobija potpuno novo značenje. Pa pesnikinja kazuje kažu o nežnosti koja kaplje kao čežnja, žudnja strasti slama dok čežnja u crnom fraku grli život, istovremeno osluškujući galamu svesti u kapima strasti.
Veoma su uspeli i stihovi pesme „ Put zvezda“ u kojoj se ističe slika neba po kojem ja pesnik, koji sam ušao u pesmu hodam po beskraju zvezda u meni, zvezda blistavih koje ne može ništa da zaseni, zvezda koje u zanosu padaju u kosu lirskog subjekta.
Najčešće upotrebljavane stilske figure u pesmama naše pesnikinje jesu svakako poređenje i metonimija. Primera radi navodimo sledeće stihove: Misli teku kao kroz reku; Igra je moja kao usidrena luka (Sloboda); Misli se roje kao čete (Misli); Strah razvila svoj crni plašt; Misli mi prete; Dan beži od svakodnevne uravnilovke (Strah); Krug mi plaća stari san (Krug); Zatvori krug da ne curi (Krug).
Za detaljniju leksičku analizu svojom strukturom prosto nam se nametnula pesma „To je to“.
Pesma „To je to“ ima dvadeset i dva stiha koji sadrže ukupno četrdeset leksema. Od toga samo pet leksema su nepromenljive, gramatikalne reči: A, I, koji, što, da, i 35 punoznačnih oblika. Najviše je odredbenih reči tipa: lak, lep, srdačan, osećajan, miran, pokretan, zanimljiv, radostan, okretan, poletan, magičan, čudesan, fantastičan, ljubavni (15 oblika). Upotrebljeno je i desetak zamenica: to h 5, ono, nas, koji, što; tri glagola: spaja, verujemo, pristanemo.
Na kraju treba reći i to da su pesme Slađane Nedeljković odabrane za ovu knjigu stihova napisane slobodnim i vezanim stihovima, sa rimom ili bez nje grupisanih u raznolike strofe, najčešće, od distiha do katrena. Ima pesama u kojima se upotrebljavaju znakovi interpunkcije ali i pesama bez njih. A sve prethodno rečeno o pesmama Slađane Nedeljković vodi nas ka jedino mogućem zaključku- knjigu „Trenutak, svete“ preporučujemo za štampanje.

Dr Golub Jašović

Sladjana Nedeljkovic-zbirka "Traganja"
Sladjana Nedeljkovic-zbirka „Traganja“

21.05.2015. – promovisana je njena druga zbirka poezije „Traganja“ u Beogradu u Biblioteci “Milutin Bojić”

Izdavač – Narodna Biblioteka Zvornik

Recenzenti: književnik i dir. Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović i mr književnosti Marina Djenadić iz Beograda

Detalj iz recenzije:

Sladjana Nedeljkovic-detalj iz recenzije Radovana Vlahovića
Sladjana Nedeljkovic-detalj iz recenzije Radovana Vlahovića

Slađana Nedeljković: PESME

Ispred mene su se prostrle pesme Slađane Nedeljković kao šarena livada u rano proleće na koju još ljudska i životinjska noga nije kročila. One su jednostavne, lake, lepršave, ali dovoljno duboke i zavodljive da čitaoca, koji želi da ih književno-kritički sagleda, povuku i namame da  svom silinom duha zaroni u njih i da u njima potraži ona skrivena emotivna treperenja koja nam Slađana Neljeković svojim pevanjem nudi. Čitanje novostvorenih, a neobjavljenih knjiga poezije uvek je posebno uzbuđenje i avantura za čitača, jer se sreće sa svim likovima pesnika koje on kroz svoje pesničke subjekte dariva čitaocu. U slučaju pesama Slađane Nedeljković otkrivamo da je pesnikinja veoma darovita i sa istančanim smislom za lepo, a njene poetske slike su visoko estetizirane i nose u sebi onu preko potrebnu toplinu zaljubljenosti svoga autora, kako u samo pevanje tako i u one daleke i neuhvatljive animuse o kojima peva.
U pesmi Šapat junakinja ove poezije je sva u slutnji i isčekivanju, ali ona voljenog uči da i on sluti. I kad nisu u prilici da budu zajedno, ona je uvek tu sa njim, jer ona ume i ima moć da se transformiše u sve ono o čemu on može samo da sanja. Ali, ona ne želi to da mu kaže, već ga moli da joj šapne kakav je taj novi osećaj njene sveprisutnosti u njegovom životu.
Za razliku od pesnikinja koje se javno razgolićuju i stvaraju famu oko svoje ličnosti i oko svoje poezije, Slađana je smerna u svojoj višeslojnosti kazivanja, tako da njene pesme možemo čitati kao spoljašnje estetsko, u drugom nivou pitoreskno, u trećem filozofsko, a u onom poslednjem krije se snažni i vulkanski erotski naboj koji čini ovu poeziju tako izuzetnom.
    Za Slađaninu junakinju sećanja su svedoci življenja i ona rado evocira uspomene na sve lepe trenutke koje je proživela i u snu i na javi sa svešću da je ljubav jedna neponovljiva magija koja nam se svagda daje, ali mi ponekad ne umemeo da je prepoznamo i da joj se damo u onoj meri koliko nama se ona nudi.
Slađana, baveći se jezikom pišući, otkriva kroz svoje kratke i slobodne stihove u slobodnoj formi koliko jezik u sebi krije zagonetki i kako se asocijacije kod kreativnog čoveka mogu dešavati u nizovima koji nas mogu voditi na duhovna putovanja i uzvisiti do neslućenih visina. Njen jezik je jasan i prisan, uvek ličan i kao da svaka reč nosi onu unutrašnju energiju neiživljene emocije koja vapi svoje ovaploćenje u beskonačnom.
Slađanina junakija se u poeziji tokom komunikacije sa svojim čitaocima transformiše i menja iz pesme u pesmu pesmu i tako nam otvara svu svoju kompleksnost i sva svoja lica koja mi perpoznajemo i čitamo kao besmrtnost ženskog treperenja u svetu koji je često i ne shvata u onoj pravoj meri i kako bi ona to želela.
Ja bih kao šetač po ovoj prelepoj pesničkoj livadi mogao još puno govoriti o ovom pesmama i o ovom načinu pevanja, ali moje nije da vam prepričavam šta je naša pesnikinja želela da kaže, već da vas samo zaintrigiram da knjigu pročitate i osetite da ste bar na trenutak u svetu naše i vaše Slađane Nedeljković.
Radovan Vlahović

GOSTOVANJA:

Sladjana Nedeljkovic-gostovanje Banja Luka
Sladjana Nedeljkovic-gostovanje Banja Luka

 

Sladjana Nedeljkovic-Novi Sad, Medjunarodni Festival pesnika
Sladjana Nedeljkovic-Novi Sad, Medjunarodni Festival pesnika

 

Sladjana Nedeljkovic- Novine "Vranjske"
Sladjana Nedeljkovic- Novine „Vranjske“

 

Sladjana Nedeljkovic-gostovanje u Zagrebu
Sladjana Nedeljkovic-gostovanje u Zagrebu
Sladjana Nedeljkovic i Karlo Astrahan-Beograd, Biblioteka "Milutin Bojic"
Sladjana Nedeljkovic i Karlo Astrahan-Beograd, Biblioteka „Milutin Bojic“
Sladjana Nedeljkovic i Radmila Kocevska-Vranje, promocija Zbirke
Sladjana Nedeljkovic i Radmila Kocevska-Vranje, promocija Zbirke

 

Sladjana Nedeljkovic i Goran Spasic-gostovanje RTV Vranje
Sladjana Nedeljkovic i Goran Spasic-gostovanje RTV Vranje

BIBLIOGRAFIJA

ZAJEDNICKE ZBIRKE, MANIFESTACIJE:

 • Internacionalni Pesnički Festival-Novi Sad u okviru 18. međunarodnog salona  knjiga -04.04.2012.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije – „Valentinovo“- Izdavač -Kultura Snova, Zagreb– 13.02.2013.
 • Međunarodna zbirka poezije „More na dlanu“ – Izdavač- Kultura snova, Zagreb – 02.06.2013. Učestvuje na 2. Međunarodnom Festivalu poezije u Biogradu na moru sa još 60 pesnika iz celog regiona.
 • „Pisanija“ – Izdavač – Narodni Univerzitet Vranje – 19.06.2013. – nosilac je Projekta i urednik Zbornika odabranih radova (nakon selekcije žirija). Organizator Manifestacije „Pisanija“ koja je okupila sve autore iz regiona.
 • Zajednička Zbirka „Dodirnuti stihom“ jedanaest autora iz celog regiona – Izdavač- Kultura snova, Zagreb 16.11.2013. – objaviljeno je deset njenih pesama
 •  Međunarodna zbirka poezije „Mega maksi gigant p(j)esma“ štampana i u vidu svitka dugog preko 25m. sa idejom da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Pazin, Hrvatska – 24.11.2013.
 • Međunarodna zbirka „ARTE stih“ – Beograd -28.11.2013.
 • Zajednička zbirka u okviru Festivala „Dani pesme i vina“ Arandjelovac – Izdavač Arte knjiga, Beograd – 14.12.2013.
 • „Tebi pišem pesmu za „Valentinovo“ – Izdavač – Kultura snova, Zagreb. 08.02.2014.
 • „Zagrli život“ – Izdavačka kuća Subotica – 15.02.2014.  Cilj je humanitarna aktivnost – pomoći deci oboleloj od raka – prodajom knjiga.
 • Internacionalni Pesnički Festival-Novi Sad i zajednička zbirka poezije – Izdavač Banatski kullturni centar – 02.03.2014.
 • Treći Međunarodni pesnički Festival „Perom za mir“ – Pula, Rovinj, Opatija i Pazin (Hrvatska)
  Međunarodna zbirka poezije „More na dlanu“ – Izdavač- Kultura snova, Zagreb -01.06.2014.
 • „Antologija savremene ljubavne poezije“ – Izdavač Kreativna radionica Balkan i Beoknjiga, Beograd – 05.2014.
 • Promocija zbirke „Trenutak“i učešće  u Progamu „Bojićev poetski kutak“, Beograd, Biblioteka „Milutin Bojić“ – 14.11.2014.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije „Tebi pišem pesmu za Valentinovo“– Izdavač Kultura snova, Zagreb – 13.02.2015.
 • 21.05.2015.– promovisana je njena druga zbirka poezije „Traganja“ u Beogradu u Biblioteci “Milutin Bojić” – Izdavač – Narodna Biblioteka Zvornik.
 • Međunarodna zbirka poezije „More na dlanu“ – Izdavač- Kultura snova, Zagreb – 14.06.2015.
 • 15.07.2015. – promocija zbirke “Traganja” u Vranju. Promocija je deo programa “Vranjskog kulturnog leta 2015“.
 • “Svim na zemlji – Mir – Veselje“ -Izdavačka kuća Kultura snova, Zagreb – 14.12.2015.
 • Biblografija – „Knjiga o knjigama“ u izdanju Narodnog Univerziteta Vranje obuhvata sva izdanja NU u proteklom periodu – 15.12.2015.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije „Tebi za Valentinovo“– Izdavač Kultura snova, Zagreb – 13.02.2016.
 • Međunarodna zbirka poezije „More na dlanu – u pjeni stihova“ – Izdavač- Kultura snova, Zagreb – 27.05.2016.
 • Međunarodna zbirka kratkih priča „Tajne (ne)mirnog kvarta“ – 37 autora – Izdavačka kuća iz Zagreba
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije “ Valentinovo – u leprsavim stihovima” – Izdavač Kultura snova, Zagreb – 14.02.2017.
 •  Međunarodna zbirka poezije “Slusajte ljudi – ašunen rromalen“ u zajedničkom izdanju kulturne saradnje Izdavačkih kuća Kultura snova iz Zagreba i Rom Produkcija iy Beograda – 08.04.2017.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije “ More na dlanu” – Izdavač Kultura snova, Zagreb –30.05.2017.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije “ Zagreb na dlanu” – Izdavač Kultura snova, Zagreb –07.07.2017.
 • Međunarodna zbirka poezije “Dubrovnik na dlanu” – Izdavač- Kultura snova, Zagreb – 20.10.2017.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije “ Valentinovo – Dušom tebi za Valentinovo” – Izdavač Kultura snova, Zagreb – 14.02.2018. /Petogodišnjica saradnje sa Kulturom snova/
 •  Književna nagrada Mrkonjić grada – za najoriginalniju pesmu /“Fluid”/18.02.2018.
 • Antologija savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu “Oratim da ne patim” naziv pesme “Ete takoj” – deo je projekta Dijalekat koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko MInistarstva kulture i informisanja. Vlasotince – 21.02.2018.
 • Jedna od recenzenata za poeziju Dragana Miloševića Buce, novinara iz Surdulice. Knjiga nosi naziv “Pečat” i promovisana je u Surdulici 20.04.2018. i Vranju 21.05.2018.
 • Međunarodna zbirka ljubavne poezije “ More na dlanu” – /pesma ”Kada ti odeš”/ Izdavač Kultura snova, Zagreb –12.05.2018.
 • Udruženje Ritam misli iz Varaždina je organizovalo još jedan u nizu susreta pesnika četrdesetprvi IMPULS poezija koji je dokazao snagu poetskog izraza. Domaćini Ljubica Ribić i Milan Novak. Gosti – Slađana Nedeljković iz Vranja (Srbija), Dragan Mučibabić iz Viteza (BiH), Davorka Flego iz Motovuna(Hrvatska) i Majo Danilović iz Beograda (Srbija). 24.05.2018.
 • Almanah 4 Poezije Stenka – urednika Majo Danilovica /odabrane pesme/ Beograd 17.08.2018.

Slađa se posebno zahvaljuje portalu Pokazivač i ističe dobru saradnju koju je imala ovih godina sa portalom, kao i dobru ideju čitavog portala koju od sveg srca podržava. I mi se zahvaljujemo našoj divnoj saradnici i želimo joj još mnogo uspeha i dobre saradnje u budućnosti.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.