fbpx
spot_img

Tamo negdje iza duge – prva knjiga poezije Vinke Marstijepović Lerinc

Prvu knjiga poezije barske pjesnikinje Vinke Marstijepović Lerinc pod naslovom “Tamo negdje iza duge”objavilo je Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano iz Bara.

Vinka je rođena je 1972. godine u Baru. Osnovno i srednje obrazovanje je završila u istom gradu. Piše poeziju i prozu. Pesme su zastupljene u zbornicima poezije i časopisu za kulturu i umetnost: ,,Nekazano“. Član je međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umetnika ,,Nekazano“ iz Bara i drugih književnih klubova izvan Crne Gore. Supruga i majka tri sina. Živi i radi u Baru. Knjiga poezije ,,Tamo negde iza duge“ je njena prva knjiga. Knjigu je posvetila svom suprugu Ervinu i sinovima Danijelu, Ivanu i Igoru.

U recenziji njene knjige Goran Radičević, književnik kaže:

”Kao rezultat čovjekove kreativnosti poezija je esencija književnosti. Ona je i izraz emocija i želja autora I umjetnička istina realnosti i protivrječnosti. Može bitiostvarena i ispuniti svoj cilj samo u percepciji čitaoca. Vinkina poezija je dobar primjer kako emocije stvaraju značenja i odnose: Prema svijetu kao spoljašnjem I ljubavi kao unutrašnjem pokretaču emocija. Emocija koje su u njenoj lirici upotpunjene, uređene i uvedene kao iskustvo. Pjesme u ovoj zbirci najčešće su rimovane i u upotrebi su sve vrste rime. Ritam se kreće od postojanog i pjevljivog do turbulentnog. Ali iza svake Vinkine pjesme postoji neka situacija stvarna ili imaginarna, jače ili slabije naglašena ali čitaocu sasvim zamisliva.

Posebnost pjevanja Vinke Marstijepović Lerinc je u tome da poetesa u njoj nije prisutna samo kao autor ili kao objekat koji se opisuje već je ugrađena i kao vrlo aktivan subjekat u emotivnoj građi poezije. Ovo je poezija u kojoj nema otuđenja i zatvaranja srca. Tu su sveprisutne ljubav i želja, a tuga je uvijek praćena nadom. Ljubav se ne završava odlaskom čak ni onim zauvijek. Možda ne uvijek ispunjena, možda ne uvijek strast ali u ovim pjesmama ljubav je uvijek trajanje”.

Labud Lončar
Labud Lončar
Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je pet knjiga poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“I “Sidro noći” kao i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru