fbpx
spot_img

Tijana Milojević – Plagijat

Da li ste čuli za plagijarizam?
Da li ste čuli za kršenje akademske etike?
Ili preuzimanje, blago rečeno, tudjih citata, pesama, ostalih kreativnih dela..

Uvek sam težio tome da napišem neko dobro delo; da se svima dopadne, da uglavnom dobijem pohvale a ne kritike. Medjutim, nije to prava stvar. Kritika bi više pomogla od pohvale, uvek..
Pisao sam stalno, neprekidno u želji da napišem nešto odlično i time pridobijem mnoge ljude. Medjutim, ne možeš da pišeš uvek već kad inspiracija bude na vrhuncu, da možeš kreativno da postigneš, da budeš psihički pa i fizički predan toj temi.
Nisu svi rodjeni da budu pisci!

,, Svet se zakleo da će jednog dana propasti. Da bude još gore često se vode razgovori o smaku sveta. Čitajući razne spise isto se piše. Propast, pa propast. Ali zašto je svet tako zadrt? Zašto je otišao odjednom predaleko? Zašto postaje lakoveran narod?
Ne verujem u te reči, ali mame me da ih pročitam. Šta se čoveku moglo dogoditi ikad od čitanja? Ništa.“ – ovo je bio tekst iz jednog od mojih članaka. Naravno bio je preuzet, blago rečeno. A najbolje rečeno – ukraden.

Ovo se često dogadja. Nije samo do tekstova, do pesama, bilo kakvog dobrog i kvalitetnog dela. Tu je do ljudi. Do onih koji nemaju poštovanja a kamoli ostalog. Ako ne poštuješ sebe, nećeš ni druge, a kamoli čitav svet. Onda ćeš pristati da tudj tekst veoma lako poturiš ljudima i očekuješ pohvalu. Što je, kako bi moja sestra rekla, jakoo ružnoo!
Medjutim takav smo narod, ne menja se tu ništa. Niti će. Ni za dve, ni za sto godina. Nažalost.

Ne bih da ove reči zvuče vrlo jako, nego nekako otkrovenjujuće. Dakle, da otvore nam oči da spoznao svet realno.

Juče, upravo jedan moj drug, je saznao da mu je pesma takoreći preuzeta. Imao je poznati hit, koji sada pripada nekom drugom izvodjaču. Jer on nije razmišljao na vreme i nije autorski zaštitio sopstveno delo. Kompletan aranžman kako bi rekli muzičari. Nažalost od sudjenja neće dobiti koristi.

Neko se muči i stvori delo. Neko sedi i samo čeka..

Da li ste vi ti koji bi pre svojim trudom stvorili nešto ili čekali da vam se sažvaće a vi samo da progutate?

Tijana Milojević
Rođena sam u Kragujevcu 1995. godine. Od ranog detinjstva me je svašta nešto interesovalo, jedino sam se pisanju uvek vraćala. Sigurna u sebe. Svoja na svom. Osobine koje me najviše krase su emotivnost i kreativnost. U svakoj sitnici vidim nešto kreativno i svaki predmet poželim da oživim. Moj moto je: Živi danas kao da je poslednji dan i uvek daj sve od sebe!