fbpx
spot_img

Titanik- My Heart Will Go On

Istorijska melodrama Džejmsa Kamerona iz 1997. godine, sa Leonardom Di Kapriom i Kejt Vinslet u glavnim ulogama, prva je na listi ostvarenja koja najviše teraju suze na oči.

„Titanik“, romantična filmska priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se zaljubljuju na brodu koji tone kada udari u santu leda, „najplačljiviji“ je film svih vremena, rezultat je ankete koju je sproveo britanski sajt FreedDeliveryLand.

Džek i Rouz susreću se u trenutku kad Rouz pokušava da se ubije, želeći da se baci sa krme broda. Tokom putovanja koje će trajati 4 dana, njih dvoje razvijaju prijateljstvo koje će prerasti u pravu ljubavnu romansu nakon što nacrta Rouz sa ogrlicom koju joj je poklonio verenik Kaledon na početku putovanja. Dana 14. aprila 1912. godine, nekoliko sati nakon što su Džek i Rouz doživeli svoje najromantičnije trenutke Titanik se susreće sa svojom vlastitom sudbinom: velikom santom leda usred Atlantskog okeana.

Ovaj film je zaradio preko 1,5 milijardi dolara samo u 1997. godini.

Titanik je drugi film u istoriji (sada već jedan od tri) koji je osvojio jedanaest oskara. Takođe, to je najprofitabilniji film u istoriji i prvi film koji je u celom svetu zaradio više od jedne milijarde dolara.

Predstavljamo vam zanimljivosti koje niste znali:

Titanik
foto: fanpop.com

1. Leonardo di Kaprio bio je izbor Džejmsa Kamerona, ali ne i njegovih producenata. Oni su hteli da glavnu mušku ulogu dobije Metju Mekonahi.

2. Baka Glorija Stjuart jedina je osoba koja je radila na filmu “Titanik” da je zapravo bila živa kad je originalni Titanik otplovio 1912. godine.

3. Di Kaprio je na snimanje dovodio svog kućnog ljubimca, guštera. Reptil je za vreme snimanja imao nesreću, pregazio ga je kamion, a u život ga je vratila dežurna medicinska sestra.

4. Neko se našalio sa drogama: za vreme snimanja ekipa filma dobila je neočekivano začinjenu večeru, jer im je neko ubacio PCP u supu od školjki. Nekih osamdeset ljudi je osetilo učinak “anđeoskog praha”, pa su morali da ih hospitalizuju zbog mučnine i halucinacija.

5. Reba Mekentajer, zvezda serije “Reba” i popularna country pevačica, dobila je ponudu da glumi Moli Braun, ali morala je da odbije ulogu zbog drugih obaveza.

6. Kejt Vinslet nije htela da nosi ronilačko odelo ispod svoje garderobe za vreme snimanja scena u moru. To joj nije bila mudra ideja, jer je zbog toga zaradila upalu pluća.

Titanik
foto: fanpop.com

7. Brod je sagrađen 1912, i u to vreme, proizvodnja bi koštala oko 7.5 miliona tadašnjih dolara, što je jednako 120-150 miliona dolara u 1997. godini. Snimanje filma je koštalo 200 miliona dolara.

8. “Titanik” je prvi film koji je pušten u video distribuciju dok je još puštan u bioskopima.

9. Kao starica, Rouz u filmu ima pomeranskog špica. Na originalnom Titaniku, potonuće su preživela samo tri psa, a među njima, jedan je bio pomeranski špic.

10. Muziku za “Titanik” uradio je Džejms Horner, ali on je bio drugi izbor. Džejms Kameron je hteo da Enja napravi muziku, čak je složio grubu verziju filma sa njenom muzikom kao podlogom. Enja je odbila ponudu.

Titanik
foto: fanpop.com

11. Kameron nije samo talentovan za režiju, čovek takođe zna da crta. Sve crteže na kojima Džek (Di Kaprio) radi u filmu nacrtao je Kameron, čak i kad u filmu vidimo kako Džek crta – kad se kamera fokusira samo na ruke, to je opet Kameron.

12. Kaput koji Rouz (Vinslet) nosi u scenama potonuća broda duplo je veći od njenog konfekcijskog broja.
Džejms Kameron je na ovaj način hteo da prikaže njenu ranjivost u trenutku evakuacije sa broda.

13. Stari bračni par koji leži na krevetu dok im more ispunjava sobu u tonućem Titaniku predstavljaju vlasnike robne kuće “Macy’s” u Njujorku: to su Ida i Isidor Štraus. Oboje su poginuli na brodu.

Titanik
foto: bruwelles.blogs.liberation.fr

14. Sve replike broda u prirodnoj veličini, kao i svi metalni delovi scenografije, nakon snimanja su iskorišćeni kao staro gvožđe.

15. Kejt Vinslet je ostvarila ulogu karijere kao Rouz, a ta uloga je mogla vrlo lako pripasti i Gvinet Paltrou.

16. Kad je saznala da će biti gola ispred Di Kaprija na snimanju, Kejt Vinslet je odlučila smanji napetost prilikom snimanja golišave scene, tako što je Di Kapriju pokazala grudi čim su se upoznali.

17. Replika spoljašnjeg dela Titanika sagrađena je na plaži blizu mesta Rosarita, u Kalifornijskom zalivu, u Meksiku.

18. Čitav filmski set bio je postavljen na hidraulične dizalice unutar ogromnog bazena, i mogao je da se precizno pomera do kuta od šest stupnjeva pri dnu bazena.

19. U većini scena u kojima putnici upadaju u more korišćeni su plitki bazeni dubine jedva jedan metar.

20. Filmska ekipa imala je samo jednu priliku za snimanje scene u kojoj glavni salon Titanika tone, jer je potapanje salona ujedno značilo i uništavanje scenografije.

Titanik
foto: fanpop.com

21. Likovi u filmu piju pravo pivo, dok su glumci na snimanju zapravo pili bezalkoholno pivo od đumbira.

22. Robert de Niro je trebalo da glumi kapetana, ali bio je primoran da odbije ulogu zbog gastrointestinalne infekcije.

23. Većina statista u strojarnici broda bili su visoki manje od metar i šezdeset, kako bi čitava strojarnica izgledala što veća.

24. Dok su tek u pripremama, većina holivudskih filmova nosi lažno ime kako bi se sprečilo curenje informacija o snimanju u javnost. Lažno ime za “Titanik” bilo je “Planet Ice”.

25. Džejms Kameron je išao na ronilačke ekspedicije do olupine originalnog Titanika. Kako kaže, za njega je to bilo emotivno iskustvo, a toliko je puta ronio do Titanika da je u proseku proveo više vremena na brodu nego njegovi originalni putnici.

26. Nakon završetka snimanja, Kameron je otkrio da je zapravo postojao jedan Dauson na Titaniku, koji je potonuo zajedno sa brodom.

27. Veći deo scenografije je rekonstruisala ili projektovala kompanija White Star Line, originalna brodska linija Titanika.

Titanik
foto: naoumane.mondoblog.org

28. Komad drveta na kom Rouz pluta pri kraju filma deo je pravog Titanika, i stoji kao eksponat u Pomorskom muzeju Atlantika u Halifaksu (Kanada).

29. Kad je krene crtati, Džek se obrati Rouz sa: “Lezi na taj krevet, ovaj, hoću reći – kauč”. Di Kaprio je samo trebao da kaže: “Lezi na taj kauč”, ali ova zbunjena verzija je zadržana u filmu jer se Kameronu svidela spontanost te scene.

30. Džejms Kameron je insistirao da film nema glavnu pesmu, ili ikakvu drugu pesmu sa tekstom. Na kraju, dogodila se Selin Dion. Kompozitor Džejms Orner tajno se sastao sa tekstopiscem Vilom Dženingsom, i zajedno sunapravili “My Heart Will Go On“. Kad su pustili demo verziju Kameronu, promenio je mišljenje i pesmu stavio na odjavnu špicu.

31.U Kameronovom filmu, majka glavne junakinje, gledajući velelepni brod sa dokova Sauthemtona, kaže – Znači, ovo je brod za koji kažu da je nepotopiv!
Ričard Hauels, sa Kraljevskog koledža u Londonu, kaže da je ovo možda jedan od najvećih mitova koji se tiču Titanika.
„White Star Line” nikada nije tvrdio da je Titanik nepotopljiv. O tom navodnom vanserijskom kvalitetu nije ni pisano sve do posle potonuća.

32. Slika orkestra koji svira dok brod tone, jedna je od najživljih koje se vezuju za Titanik. Navodno, oni su ostali na palubi pokušavajući da svojom muzikom ohrabre putnike. Poslednja melodija bila im je “Nearer, My God, To Thee”. Ni jedan od njih nije preživeo. Postali su heroji.

U iskazima očevidaca koji su preživeli postoji neslaganje oko toga koju je pesmu orkestar svirao na samom kraju. Putnik koji navodi “Nearer, My God, To Thee”, zapravo je napustio brod mnogo pre nego što je ovaj konačno potonuo, pa se njegov iskaz dovodi u pitanje, ali sama slika funkcioniše kao snažan poetski simbol.
Titanik
foto: YT
33.O poslednjim satima kapetana Smita malo se zna, ali je zapamćen i kao heroj, uprkos njegovom neobaziranju na upozorenja o ledu kao i činjenici da nije usporio brod kada je prijavljen ledeni breg na putanji. Fatalni propust sa čamcima za spašavanje koji su poluprazni spuštani sa palube, takođe se pripisuje njemu. Prvi čamac koji je te noći napustio Titanik, nosio je samo 27 putnika, a imao kapacitet od 65. Istorija njegovu smrt pamti kao herojsku. Podizani su mu spomenici. Prodavane su razglednice na kojima on, držeći u naručju bebu, pliva kroz vodu i ohrabruje svoje kolege. Lauden-Braun tvrdi da ništa od toga nije istina. Sudbinske noći, kapetan Smit je, verovatno traumatizovan, jednostavno ispario.
Titanik
foto: awardsdaily.com
34.Jedna od najemotivnijih scena u Kameronovom filmu prikazuje putnike treće klase koji su silom zadržani u potpalublju, sprečeni da stignu do čamaca za spašavanje. Po mišljenju Ričarda Hauelsa, ova priča nije istorijski potkrepljena. Kapije jesu postojale, ali ne da bi držale putnike treće klase dalje od palube u slučaju nesreće, već u skladu sa američkim imigracionim zakonom, i iz straha od prenošenja zaraznih bolesti. Među ovim putnicima je bilo Jermena, Kineza, Holanđana, Italijana, Rusa, Skandinavaca i Sirijaca, ali i stanovnika britanskih ostrva, koji su krenuli u Ameriku u potrazi za boljim životom. Svaka klasa putnika imala je sopstveni prilaz palubi i čamcima. Međutim, na palubi za treću klasu nije bilo čamaca za spasavnje.
titanic sinking
foto: alinefromlinda.blogspot.com
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".