10. Decembra 2019. | 16:23
Početna / Otvorena vrata / Treba li s decom ići napolje kad zahladi i na šta paziti?

Treba li s decom ići napolje kad zahladi i na šta paziti?

Kada temperature padnu roditelji sve manje vode decu napolje. Roditeljska zabrinutost najčešće je povezana sa strahom od dečjih bolesti pa najčešće jesenje dane provode u zatvorenom prostoru pred televizorom ili s tabletom u rukama, a zapravo bi trebalo da su napolju jednako kao i kad je toplo. Hladnije vreme svakako ograničava dužinu boravka na vazduhu, ali to ne bi trebalo da nas ograničava u šetnjama i igri. Za dete nema lepšeg doživljaja od skakanja po barama, valjanja u lišću i igre na snegu. Igra na svežem vazduhu ima veliku važnost u podsticanju detetovog celovitog razvoja.

Boravak na vazduhu jača detetov imunitet

Ako deca provode više vremena na svežem vazduhu, generalno će biti zdravija jer su svakodnevno u kontaktu s različitim bakterijama, životinjama, zemljom i peskom. To je prirodan način funkcionisanja organizma u prirodi pa će dete najverovatnije imati veću otpornost na autoimune bolesti i alergije. Bakterije i virusi razmnožavaju se na višim temperaturama dok ih niske temperature ubijaju. Boravak vani tokom hladnog vremena detetu će omogućiti da u svoje telo unese velike količine svežeg vazduha. To će povoljno uticati na detetove disajne puteve, nervni sastav, a krvotok će bolje raditi.

Boravak na vazduhu jača detetovo telo i podstiče motorni razvoj

Dete uvek ima potrebu za kretanjem. Trčanje i skakanje po stanu i krevetu često nisu dobra opcija za rešavanje viška energije, stoga dete treba izvesti napolje da se istrči, padne, ljulja se i skače, neka se vrti i istražuje. Kada padne sneg neka se grudvaju, sankaju i valjaju u snegu jer je sneg i tako stvoren baš za njih. Sve ove aktivnosti doprineće motoričkom razvoju i jačanju tela i mišića, a samim tim uticaće na ostala polja razvoja.

Boravak na vazduhu utiče na logičko zaključivanje, maštu i kreativnost

Nije dovoljno detetu samo govoriti o jeseni ili zimi i pokazivati mu slike. Najbolji način učenja je onaj iz iskustva. Trčanje uz vetar, skupljanje lišća, škripanje snega, skakanje po baricama u detetu stvara veliku radost i sreću. Učenje uzročno-posledičnih veza događa se odmah, a dete ima mogućnost da posmatra prirodu i promene u njoj na licu mesta.

Decu uvek obucite u skladu s vremenom

Samo zato što je decembar ne znači da dete treba da nosi sedam slojeva. Obucite ga onako kako biste obukli sebe. Deca na vazduhu nisu statična, oni trče, vrte se, skaču, a pri tome se njihovo telo zagreva i znoje se, a obraščići se zarumene. Dopustite deci da budu deca, neka se igraju, vesele i uživaju u svakoj sekundi igre, nebitno greje li sunce, pada kiša ili sneg ili možda šiba vetar.

Izvor: klokanica.24sata.hr

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.