fbpx

Treći seminar Školice života u Kraljevu

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Treći seminar Školice života “Ni crno ni belo – program za rad sa decom/mladima protiv predrasuda, za toleranciju i interkulturalnost” održan je u Kraljevu.

Nakon otvaranja Školice života u Sirči, nastavljene su aktivnosti koje su planirane u okviru projekta Školice života – zajedno za detinjstvo a odnose se na profesionalno usavršavanje zaposlenih.   Tako je u PU Olga Jovičić Rita u Kraljevu početkom novembra realizovan seminar “Ni crno ni belo – program za rad sa decom/mladima protiv predrasuda, za toleranciju i interkulturalnost” (akreditovan seminar CIP Centra za interaktivnu pedagogiju, kataloški broj 46). Seminaru je prisustvovalo ukupno 30 vaspitačica PU, koje su obuku u celini ocenile prosečnom ocenom 3,88 (makasimalna 4).

Kraljevo-seminar-2

Seminar je usmeren na osnaživanje vaspitača da u predškolskim ustanovama grade podstcajnu sredinu u kojoj će negovati  solidarnost i interkulturalne vrednosti. Veoma je važno da sva deca budu prihvaćena i podsticana da dostignu svoj puni potencijal. Specifični ciljevi ove edukacije usmereni su na razvijanje pozitivne slike koju deca imaju o sebi kao i razvijanje tolerancije kod dece za različitost, druge kulture, razvijanje ličnog i grupng identiteta.

Tokom obuke korišćene su razne metode rada – mini predavanja, prezentacije, diskusije, razmena, rad u paru, simulirane situacije koje doprinose dinamici i interaktivnosti.  Pored stručnih materijala, koji prate sadržaje prorađivane na seminaru, učesnici su dobili i malu zbirku igara (IRI – igrice iz rukava) i set radionica koje mogu da primenjuju u svakodnevnom radu sa decom.

Kraljevo-seminar-3

Učesnice su bile otvorene da iznose svoja iskustva i refleksije na praksu, tako da su diskusije bile veoma konstruktivne.  Seminar je realizovan u organizaciji Cip Centra za interaktivnu pedagogiju, koji je implementacioni partner na projektu.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.