fbpx
spot_img

Trofejni trener Igor Nikolić: Postavi prioritete i budi dosledan da se njih pridržavaš

Upoznajte trenera kome je sport život, mladog čoveka sa izrazitim stavovima, realnim ambicijama, jakim emocijama i ozbiljnim talentom.

On nije zavisnik od naslovnih strana i nećete ga videti na svim okeanima jer zna šta želi od sebe i svoje profesije. Ali jeste zavisnik od lične i kreativne slobode od izazova u kojima može da pobedi sebe.

Igor Nikolic je najtrofejniji trener u istoriji RK Crvena Zvezda i EHF Master coach. Nikolić je u rukometu od osme godine.

On je dokaz da mlade godine ne znače nedostatak iskustva i vrhunskog kvaliteta. Malo je sigurnih stvari u sportu, ali ova jeste – svaki “klinac” u njegovim rukama izrašće pre svega u dobrog čoveka, a potom i u odličnog sportistu.

Pred njim je sigurno mnogo toga ali ono što je do sada ostvario dovoljno je da ga odredi kao sportskog trenera ima svoju specifičnost po kojoj se razlikuje.

Igore, Vaši rezultati u radu sa mlađim kategorijama su impresivni. Kako to postižete?

Najbitniji je motiv. Ono što vas pokreće. Meni je oduvek bio motiv stvaranje igrača. Imati tu „moć” da nekom promenite život je neprocenjivo. Date uvek celog sebe i to se uvek negde vrati. Vrlo jednostavno.

Nikolić je jasan i konkretan čovek bez dvostrukih aršina kako u pogledu svojih mana i kvaliteta, tako i u pogledu života i profesije kojom se bavi.

Na vreme je shvatio i odredio prioritete na svim nivoima i tako postao zadovoljan.

Vaš moto je?

Moj moto je uvek. Kada ti život da 100 razloga da plačeš, pokaži životu da imaš 1000 razloga da se smeješ. Uvek treba razmišljati pozitivno.

Ponekad je istrajniji u borbi na terenu nego u životu, ali nikada ne traži previše i veruje da uvek sve dođe na svoje. Čuva radost igre, osmeh i vedrinu, energiju I strast prema svom poslu , priznaje da ume da bude težak i svojeglav, ali zna da kaže izvini.

Napreduje polako i temeljno, jer kao osnov u sportu kojim se bavi vidi kvalitet I trajanje, a ne prolazne i zvezdane trenutke.

Šta Vas najviše inspiriše?

Krajnji rezultat uvek i stvaranje karijere. Kad shvatite da su Vaši igrači postali dobri ljudi, znate da ste uradili dobar posao, onaj pedagoški.

Koje je Vaše mišljenje o radu sa mlađim kategorijama nekada i sada?

Mnoge su se stvari promenile. Deca su danas fizički neaktivna.

Tableti i telefoni su zamenili lastiše, školice i između dve vatre. Ishrana je danas bazirana na velikom unosom ugljenih hidrata.

Danas deci treba posvetiti puno ljubavi, pažnje a ona će znati to da vrate na najbolji mogući način.

Jedna stvar se ističe u njegovoj sportskoj ekspresiji i on je konstantno nadograđuje, smatrajući je vrlo dragocenom u profesiji kojom se bavi “moć na terenu”.

Nikolić nije ukalupljen talentom, mogućnostima i fizionomijom, nije od onih koji se plaše da rizikuju, razbiju šablone i prihvate izazove.

Koje su u sportu prave vrednosti i kako ih preneti na mlade?

Imamo sreće da danas imamo na koga da se ugledamo. Ono što Novak radi su zaista prave sportske vrednosti. Teži je deo kako ih preneti. Većinski to kreće iz porodice i kuće. Postoje takođe i kolege entuzijasti koji uspevaju da velikom ljubavlju prenosu ujedno i prave ljudske vrednosti. Sve se to gradi vremenom, gradnja vrhunskog sportiste je posao od preko 10-15 godina. U tom procesu svi moraju dati maksimum.

Vaš cilj u radu sa mladima je?

Izuzetno volim da radim sa mladim igračima. Nekako prepoznaju moje zdrave motive da im pomognem, i bude odlična saradnja. Cilj je uvek isti, dati maskimum kako bi uvideli njihov potencijal i stvarati vrhunske ljude i vrhunske sportiste. Ove dve stvari su povezane. Nikad igrač neće biti vrhunski igrač ako nije pre svega i vrhunski čovek. Još uvek kruži nezvanični komentar jednog kolega za jednog našeg reprezentativca. “Kakav bi tek bio igrač da je dobar čovek”.

Obrazovanje i sport. Kako to danas usaglasiti i da li je to moguće?

Naravno da je moguće. Samo je potrebna velika želja, velika odricanja i pre svega dobar motiv. Sve je u dobroj organizaciji vremena. Postaviti prioritete i biti dosledan da se njih pridržavate.

Postoji li nešto u Vašem profesionalnom radu šta niste do sada postigli, a da tome težite?

Inostrana karijera. Ovde sam postigao dosta toga i još uvek sam željan uspeha i pre svega ličnog napredovanja. Ono što mislim da će zaokružiti moju karijeru je rad u seniorskoj reprezentaciji kada budem pokazao da to i zaslužujem.

Koja je Vaša poruka Vašim kolegama?

Pa da istraju. U vremenu kada kolege treneri se samo ljubavlju bave sportom, a nisi adekvatno ispraćeni od strane društva. Neophodno je da istraju u svojoj nameri i pre svega da ne odustaju od svojih ciljeva.

Iako je svestan toga da sport nije sve, ipak je neraskidivi deo njegovog bića bez koga ne može, ali se trudi da bude realan, dosledan i svoj i da traje. To je njegovo viđanje posla kojim se bavi uprskos ekspresivnom temperamentu, oštrini koja u nekim segmentima boji njegov karakter

I za kraj – Vaša poruka mladima.

Bavite se sportom. Budite svoji, imajte pobednički stav i dajte sve od sebe da jednog dana svi budu ponosni na vas.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.