fbpx
spot_img

U škole i vrtiće stižu savetnici za zaštitu od nasilja

Ministarstvo prosvete Srbije angažžovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama, a tim povodom Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva navodi da su savetnici ljudi koji već rade u prosveti i koji su pokazali efikasnost u radu.

Ona je za RTS danas rekla da će savetnici proći dodatnu obuku o propisima i procedurama u oblasti zaštite od nasilja, prava, odgovornosti i obaveze zaposlenih i dece, odnosno učenika i roditelja.

Krivokuća je dodala da su savetnike za zaštitu od nasilja predložžili prosvetni savetnici koji će direktno s njima da sarađuju i čine tim koji će u svakoj školskoj upravi biti dodatna pomoć.

Oni će pomoći u rešavanju svih okolnosti i potreba lokalnih sredina i osigurati da se u ustanovama dosledno deluje u skladu sa propisima u situacijama nasilja.

Milja Krivokuća je dodala i da će savetnici biti prisutni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

– Mora da postoji saradnja i razumevanje između škole, nastavnika i roditelja. Na osnovu prijava, mogu da kažžem da je vidljiva pojačana osetljivost u prepoznavanju nasilja. Škole reaguju i prijavljuju nasilje, ali imamo i slučajeva kad dolazi do nerazumevanja između nastavnika i roditelja – objašnjava Krivokuća.

Ona je dodala da je učenicima i roditeljima na raspolaganju SOS telefon svakoga dana od 7.30 do 15.30.

Izvor: Blic

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.