fbpx
spot_img

U susret Pekingu: Dizajn medalja za Peking 2022

Medalje za Peking 2022 sastoje se od pet krugova i centra. Dizajn medalja za Peking 2022 je baziran na dizajnu drevnih kineskih privezaka od žada koji su u obliku koncentričnih krugova.

Ovaj dizajn predstavlja olimpijski duh koji će da spoji ljude zajedno, kao i raskoš Olimpijskih igara koje će biti podeljene sa celim svetom. Ove medalje nazvane su „Tong Šin“, što znači „zajedno kao jedan“. 

Oblik zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja je jednostavan i klasičan i nalik su medaljama koje su bile ukrašene žadom na Olimpijskim igrama 2008. godine. Na taj način napravljen je omaž Pekingu kao prvom „dualnom olimpijskom gradu“, odnosno gradu koji je prvi i za sada jedini koji će biti domaćin i letnjem i zimskom izdanju Olimpijskih igara. Ovaj oblik je, takođe, u skladu sa principima Organizacionog komiteta da organizuju „kvalitetne, sigurne i izuzetne“ Olimpijske igre.

U centru medalja ugravirano je pet olimpijskih krugova sa prednje strane, kao i reči „XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022“ (XXIV Zimske olimpijske igre Peking 2022) koje se nalaze oko olimpijskih krugova. Reči su okružene ledom, snegom i oblicima oblaka. Sa zadnje strane, u centru je postavljen amblem Zimskih olimpijskih igara Peking 2022. Na medalji je i zvaničan ispis Igara na kinerskom jeziku(北京2022年第24届冬季奥林匹克运动会).

Na poleđini medalje je naziv discipline u kojoj je osvojena medalja, koja je izgravirana na spoljnom krugu.

Krug je konkavan, na identičan način kako je to slučaj i sa privescima od žada. Plitki izrezbareni dizajni na krugovima su svi bazirani na tradicionalnim kineskim obrascima.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.