fbpx
spot_img

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku otvorena izložba Galerije Matice srpske

Nakon Ljubljane, Beograda i Banja Luke, Galerija Matice srpske i Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ predstavljaju čačanskoj publici izložbu „Kolekcija kao ogledalo“ – Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske.

Izložba „Kolekcija kao ogledalo“ predstavlja 79 umetničkih dela ‒ 72 slike i 7 skulptura, i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka.

U toku protekle dve godine ovu reprezentativnu izložbu posetilo je preko 60.000 posetilaca. Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine.

Na svečanom otvaranju publici su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok je izložbu svečano otvorio Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Branko Ćalović
Branko Ćalović

„Umetnička galerija ‘Nadežda Petrović’ ovakvom izložbom koja predstavlja impozantan broj dela koja reflektuju izuzetno bogatstvo nacionalne kulture koja se čuva u ovoj ustanovi (Galeriji Matice srpske) na prvom mestu ostvaruje onu obrazovnu ulogu umetnosti za koju se zalagala Nadežda Petrović kada je pisala da umetnik mora biti učitelj, ne samo svog, nego svih vremena, i ne samo svog naroda, nego svih naroda“, istakao je Branko Ćalović

Dr Tijana Palkovljević Bugarski je dodala: „Velika je stvar biti nacionalna prestonica kulture i mi iz Novog Sada to znamo jer smo bili prvi grad u Srbiji koji je bio evropska prestonica kulture. To naše iskustvo želeli smo da podelimo i sa vama i da jedan segment naše kolekcije, deo koji smatramo ogledalom naših vrednosti donesemo upravo u Čačak, u nacionalnu prestonicu i pokažemo svo bogatstvo, svu raznolikost, svu lepotu naše nacionalne umetnosti.“

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe
Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, svečano je otvorio izložbu rečima: „Mi smo učinili da Čačak bude ono što je nekada bio u vreme Nadežde Petrović i njenih savremenika i naravno da nije slučajno da danas baš ovde u njenom domu počinjemo sa njom i njenim savremenicima koji su obeležili epohu: Paja Jovanović, Milan Konjović, Uroš Predić, Lubarda. U tom društvu je naša Nadežda rođena pre 150 godina u našem gradu i dala ogroman doprinos i zbog toga s ponosom počinjemo upravo ovde na ovom mestu, iako je oficijalno 21. mart datum otvaranja prestonice kulture.“

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Čačka, Milun Todorović
Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Čačka, Milun Todorović

U toku protekle dve godine ova reprezentativna izložba gostovala je u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (2020) gde je u vreme pandemije posetilo preko 5.000 posetilaca, kao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu (2021/2022), gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci (2022) gde je izložbu videlo 13.700 posetilaca.

Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine
Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i drugih. Međutim, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora Galerije Matice srpske – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Urošem Mirićem, i timom Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. Koordinatorka izložbe u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ je viša kustoskinja Marija Radisavčević.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.