fbpx
spot_img

Učenici osmog razreda na završnom ispitu danas polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika

Foto: blog.oshrs.edu.rs
Foto: blog.oshrs.edu.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić rekao je danas, na početku polaganja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika na završnom ispitu u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, da je mala matura veliki ispit zrelosti za sve nas i da je Ministarstvo učinilo dosta da se pojača bezbednost testova, kroz poštravanje procedura.

Ministar Verbić i pomoćnik ministra mr Ljubiša Antonijević sa saradnicima posetili su Osnovnu školu „Miloš Crnjanski“ na Čukarici.

Ministar Verbić poželeo je učenicima sreću i uspeh na testu i dao im nekoliko saveta. On je rekao da su ovog puta bezbednosne procedure mnogo oštrije i da je za sada sve regularno, izrazivši uverenje da će na kraju nedelje to biti jedna „uspešna priča“.

Đaci su počeli da rešavaju test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika u 10 sati, a rešenja će biti postavljena na sajtu Ministarstva.
U OŠ „Miloš Crnjanski“ test radi i 40 đaka iz Obrenovca.

Izlaskom na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za učenike osmog razreda Srbiji počeo je završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji traje tri dana.

U utorak učenici polažu test iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta. Ispiti će sva tri dana početi u 10 sati i trajaće 120 minuta. Srpski, odnosno maternji i matematika nose po 16 bodova a kombinovani test osam bodova. Osim poena na završnom testu, koji ukupno nosi 40 poena, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

Pripadnici nacionalnih manjina, umesto srpskog, polažu test iz rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog ili albanskog jezika.

Na završni ispit izlaze i učenici koji su pre nekoliko dana polagali prijemni za upis u umetničke škole, matematičku, filološku gimnaziju, škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku, jer je mala matura obavezan test kojim se završava osnovnoškolsko obrazovanje.

Više od 90 odsto učenika iz poplavljenih područja prijavilo se da polaže završni ispit, tako da očekivani broj učenika u avgustu neće biti veći nego inače. Iz ugroženih područja oko 800 učenika polaže maturu od čega ih je najviše iz obrenovačke opštine, skoro 740. Učenici iz Obrenovca polažu testove sa završnog ispita u ranije izmeštenim školama u Beogradu.

Testovi su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa i dopremaju se do punktova. Štampani su u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Distribucija ide sukcesivno, tri dana, danas, sutra i u utorak. Testovi se dopremaju do školskih uprava odakle ih preuzimaju direktori škola.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna 2014. godine. Predaja popunjenih lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom upisnom krugu je 7. i 8. jula 2014. godine.

Drugi upisni krug traje od 7. do 10 . jula 2014. godine. Učenici u drugom upisnom krugu, 7. jula 2014. godine predaju popunjene liste želja sa odabranim školama, 10. jula je raspored i upis učenika u drugom upisnom krugu.

Na završni ispit treba da izađe 69.530 učenika, u srednjim školama ima skoro 78.000 mesta.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.