fbpx
spot_img

Univerzijada iseljava studente: Sportske igre donose promene na fakultetima u Srbiji

Vlada Srbije danas će konačno doneti finansijski plan tačno godinu dana pre Univerzitetskih igara, koje će biti održane 2020. u Beogradu, a zbog njih će biti promenjena cela školska godina na fakultetima u Beogradu.

 

Foto: Blic/RAS Srbija/Lena Sladojević

 

To je jedan od zaključaka na juče održanom Senatu Beogradskog univerziteta (BU), gde je predstavljeno kako će izgledati izmene kalendara obaveza akademaca. Najavljene promene, pre svega, uticaće na studente koji žive u Studenskom gradu jer on mora biti iseljen.

 

– Studentski grad treba da se renovira za igre, jer je otvaranje 15. jula 2020, a možete samo da zamislite kakav posao nas čeka da bi se sve sredilo samo u jednoj godini – poručila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Predlog je da se i zbog Univerzitetskih igara značajno promeni školska godina, pre svega da se izmene rokovi, semestri, a postoji i mogućnost da se doda sedmi ispitni rok.

 

– Sledeća školska godina je kompromitovana jer će Studentski grad morati da isele zbog sportista. Mi kao odgovorni za studente moramo da učinimo što više kako bi ovo lagano prošlo. Do 20. juna studenti moraju da izađu iz grada i cela sledeća godina će morati da se organizuje na potpuno drugačiji način – navela je rektorka.

 

Ona je istakla precizno promene koje bi mogle da uslede.

 

– Da semestri traju 13 nedelja, zimski semestar da bude do kraja decembra, letnji do 15. maja. Ispitni rokovi trebalo bi da se završe do 20. juna. Treba utvrditi i naknadne rokove, sedmi ispitni rok od 15. do 20. avgusta. Očekivali smo da će ceo tretman igara biti drugačiji i da će postojati ozbiljniji planovi, međutim nema ih još. Ministar je najavio izgradnju kampusa, ali ostalo je samo godinu dana do Univerzijade. Prošle godine su bili u Belvilu, gde će ove, stvarno ne znamo – istakla je rektorka Popović.

 

Članovi BU izrazili su zabrinutost da je sve manje kandidata na upisu – na 15.205 mesta konkurisalo je 18.154 kandidata.

 

– Vrlo je zabrinjavajuće što je sve manji broj prijavljenih kandidata, pa imamo prazna mesta i za budžet. Mislili smo da je to samo za prošlu godinu, jer je i bilo manje rođenih beba, ali sada kada vidimo da se to nastavlja i ove godine, iskreno smo zabrinuti – objasnio je prorektor Petar Bulat.

 

Porast interesovanja je za biomedicinske nauke, gde je gotovo dva puta više kandidata od mesta.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.