fbpx
spot_img

Uručene nacionalne stipendije konkursa „Za žene u nauci“

za_zene_u_nauci1Dobitnice nacionalnih stipendija konkursa „Za žene u nauci“ Dragana Ilić, Jovana Grahovac i Aleksandra Dimitrijević nagrađene su za izuzetan naučnoistraživački rad u oblasti prirodnih nauka. Ovogodišnje dobitnice nagrađene su za naučnoistraživačke projekte u oblastima astrofizike, biotehnologije i biohemije, a stipendije u iznosu od pet hiljada evra, koje je obezbedila kompanija Loreal Balkan su im dodeljene kao podsticaj da unaprede svoj naučno istraživački rad i nastave da se bave naukom u Srbiji. Na konferenciji za novinare održanoj, u sredu 8. oktobra 2014. godini, u Vladi Republike Srbije, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić čestitajući dobitnicama istakao je da je uveren da će nagrađene mlade naučnice svojim primerom inspirisati mnoge druge naučnice, kao i studentkinje i učenice koje tek treba da se opredele za naučnu karijeru. On je naveo da su žene ređe na čelu timova istraživača, uz napomenu da trenutno kod nas 33 odsto projekata vode pripadnice ženskog pola i da novčani iznos treba da bude podsticaj za unapređivanje naučno-istraživačkog rada i razvijanje naučnog potencijala. On je dodao i da naučnice u našoj zemlji često rade više, ali napreduju sporije od svojih kolega. On je ukazao na to da najveći do sada projekat Evropske unije za istraživanje i inovacije “Horizont 2020” želi da podrži i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku. Ministar se zahvalio i UNESKO i kompanije Loreal Balkan na velikoj podršci ovim naučnicama.

Projekat nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji je pokrenut 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za UNESKO, Loreal Balkan i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj. Od tada se svake godine dodeljuju tri stipendije talentovanim i perspektivnim mladim ženama koje se bave naučnoistraživačkim radom u Srbiji, čime se podržava njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Globalni program „Za žene u nauci“ imaza cilj da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu.

Brigite Štedler, generalna direktorka Loreal Balkan istakla je da je do sada nagrađeno 2000 mladih naučnicaiz više od 100 zemalja širom sveta, čija istraživanja u različitim oblastima predstavljaju značajna naučna dostignuća. Pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem dr Nikola Tanić, kao i predstavnik Nacionalne komisije za UNESKO Mira Nikolić, načelnica Odeljenja za Ujedinjene nacije u Sektoru za multilateralnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova, dali su podršku i čestitali dobitnicama. Dobitnice su ukratko predstavile svoje projekte.
Dragana Ilić, rođena je 11. decembra 1978. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Matematičkomdobitnice11 fakultetu u Beogradu 2002. godine na smeru astrofizika, gde je i odbranila magistarski rad 2005. godine i doktorirala 2008. godine. Trenutno radi kao docent na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a uža oblast interesovanja joj je spektroskopija aktivnih galaktičkih jezgara i metode određivanja parametara crnih rupa u centru galaksija. Član je Međunarodne astronomske unije i Evropskog astronomskog društva i autor je brojnih radova od međunarodnog značaja.

Jovana Grahovac, rođena je 17. januara 1982. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2006. godine na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na smeru mikrobiološki procesi. Master i doktorske studije iz oblasti biotehnologije završila je na istom fakultetu na kojem je zaposlena u zvanju docenta na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo. Njen naučno-istraživački rad posvećen je razvoju biotehnoloških postupaka za proizvodnju biogoriva, antibiotika i pomoćnih lekovitih sredstava ka i biotehnoloških preparata za zaštitu bilja. U 2012. godini je proglašena za najboljeg mladog naučnika i saradnika Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Aleksandra Dimitrijević, rođena je 10. decembra 1984. godine u Beogradu. Diplomirala je na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Katedri za biohemiju. Doktorirala je 2011. godine na istoj katedri kao najmlađi doktor nauka na Hemijskom fakultetu. Od 2012. godine nalazi se na postdoktorskim studijama na Univerzitetu u Kaliforniji. Oblast naučnog interesovanja su joj enzimologija, posttranslacione modifikacije proteina i njihova uloga u neurodegenerativnim bolestima. Budući da je na postdoktorskim studijama u Kaliforniji u ime dobitnice Dimitrijević, nagradu je preuzela njena koleginica Jovana Trbojević Ivić, koja je završila master studije biohemije na Hemijskom fakultetu u Beogradu i nastavlja doktorske studije u istoj istraživačkoj grupi u kojoj je Aleksandra Dimitrijević.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.