fbpx
spot_img

Uspjeh udruženja Nekazano u Sofijii i Korčuli

Četvrti Međunarodni poetski festival „Sofijske metafore“ u Sofiji, Bugarska, je završen.

Na poziv domaćina Crnu Goru je predstavljao barski pjesnik Labud N. Lončar, predsjednik međunarodnog udruženja Nekazano. Festival se održavao uz prisustvo brojnih stranih i domaćih pjesnika.

Prve večeri festivala u Mađarskom kulturnom centru svi učesnici su se predstavili svojom poezijom na maternjem jeziku a domaćini su, sve njihove radove preveli na bugarski i engleski jezik, i po jedan domaći autor je čitao na bugarskom jeziku.

Drugi dan je protekao u obilasku Sofije i to Crkve Svete Sofije, jedine pravoslavne crkve bez zvonika, Serdike- ostataka starog grada, Mineralnog izvora i banje „Apolon medicus“ i Muzeja Sofije.

Pjesnici su po planu o tim mjestima napisali po jednu pjesmu a naveče su na zajedničkoj završnoj večeri iste govorili a koje su domaćini u međuvremenu preveli na bugarski, i govorili zajedno sa autorima.

Lončaru je pjesme prevela na bugarski jezik pjesnikinja i prevodilac Dimana Ivanova.

 

 

O svom prvom susretu sa Sofijom i Bugarskom Lončar kaže: „ Bilo je ovo nezaboravno iskustvo. Upoznavanje sa divnim pjesnikinjama i pjesnicima. Razmjena iskustva i dogovori za naredni period sa organizatorima Teodorom Stankovom i Ivanom Hristovim, sa prelijepim gradom, i sjajnim ambijentima. Posebno me oduševila posvećenost grada Sofije, Mitropolije, Muzeja i svih gradskih institucija na razvijanju kulturnog turizma i kulture, uopšte. Bugarski pjesnici su sjajni pjesnici. Sreo sam se sa mnogim stranim pjesnicima iz Engleske, Makedonije, Holandije, Rukuije, Turske i Ukrajine.

Grad Sofija je grad sa impresivnim arheološkim nalazištima i sjajnom uređenošću za posjetioce. Oduševio me je bogat noćni život i mogućnost za provod u lijepom društvu. Jednom riječju bilo je ovo nezaboravno iskustvo i počašćem sam što sam bio dio istog. Takođe sam ponosan i na naše pjesnike koji su u isto vrijeme, u Hrvatskoj, na Korčuli, koji su dostojanstveno predstavili udruženje Nekazano i osvojili vrijedno priznanje.“

Naime, na Korčuli je održan 7. međunarodni znanstveno – književni susret „Petar Kanevalić i Korčula“ uz učešće naučnika i pjesnika sa dva kontinenta.Na ovim susretima su iz „Nekazano“ učestvovali Gordana Srećković koordinator za saradnju i Goran Radičević potpresjednik udruženja.

Program susreta je bio bogat i sadržajan a domaćini su se pokazali više nego dorasli zadatku. Radičević je predstavio rad udruženja Nekazano, izdavaštvo i časooise, a Srećkovićeva je domaćinima predstavila književno stvaralaštvo Radičevića.

Na kraju susreta podijeljene su zahvalnice za učesnike a „Nekazano“ je dobilo međunarodnu književnu nagradu „Petar Kanavelić“ za „promicanje međunarodne kulture i književnosti“ . U ime udruženje nagradu je primila Gordana Srećković, poznata književnica i kulturni poslenik, koja se zahvalila domaćinima.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.