fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Periapikalne lezije(“procesi”) na zubima

Periapikalne lezije su zapaljenske promene lokalizovane u predelu vrha korena zuba odnosno u kosti koja okružuje zub. Najčešće periapikalne lezije su periapikalne ciste i granulomi. Uzrok njihovog nastanka je u najvećem broju slučajeva infekcija zubne pulpe koja nastaje kao posledica nesaniranog karijesa. Trauma zuba takođe može biti uzrok nastanka ciste na vrhu korena.

pocketdentistry.com
pocketdentistry.com

Ove promene su uglavnom asimptomatske i od samog početka imaju hroničan tok. To je tzv. “mirna faza”, u kojoj nam na njihovo postojanje može ukazati sledeće:

 • promenjena boja zuba (zubi kod kojih je došlo do nekroze pulpe potamne)
 • zubi razoreni karijesom ili zubi koji na sebi imaju velike plombe, a proverom vitaliteta konstatuje se da su avitalni
 • otok u kosti u predelu vrha korena zuba
 • postojanje fistuloznog otvora u predelu korena zuba (fistulozni otvor se manifestuje kao crvenkasti čvorić iz kojeg povremeno izlazi sekret)
youtube.com
youtube.com

U određenom momentu, kada periapikalne promene dostignu odgovarajuću velićinu, ili broj i virulentnost mikroorganizma savlada odbrambene mogućnosti organizma dolazi do akutizacije procesa što prati:

 • bol, otok i crvenilo u predelu vrha korena zuba
 • bol prilikom zagrižaja (osećaj kao da je zub duži u odnosu na druge zube)
 • simptomi širenja dentogenih infekcija

Lečenje periapikalnih lezija podrazumeva:

PRVU POMOĆ – koja ima za cilj otklanjanje bolova i sprečavanje širenja otoka, ona može biti:

Konzervativna:

 1. Drenaža – otvaranje zuba uzročnika radi evakuacije gnoja
 2. Mehaničko čišćenje i ispiranje kanala korena

Hirurška:

 1. Incizija- presecanje tkiva iznad apscesa, radi evakuacije gnoja
 2. Vađenje zuba uzročnika

Pacijentima koji su otekli od zuba prepisuju se antibiotici i preporučuju hladni oblozi spolja.

Nakon smirivanja akutnih simptoma pristupa se završnom lečenju zuba sa periapikalnom lezijom. Ono takođe može biti konzervativno i hirurško.

 1. Konzervativno lečenje – na ovaj način mogu se lečiti manje, nejasno ograničene promene u kosti. Kanal korena se mehanički obrađuje, ispira dezinfekcionim sredstvima a potom opturira (puni )
 2. Hirurško lečenje- ovaj vid lečenja potreban je kada ne postoji mogućnost konzervativnog lečenja (periapikalne lezije sa izraženom resorpcijom kosti i/ili korena zuba).

Hirurška procedura obuhvata resekciju korena zuba (apikotomiju) koja podrazumeva odstranjenje inficiranog vrha korena uz istovremenu kiretažu (čišćenje) patološkog procesa iz kosti. Za uspešnu resekciju korena zuba neophodno je prethodno mehanički i hemijski pripremiti kanal korena, odnosno hiruršku intervenciju treba sprovesti tek nakon završene obrade kanala i njegove definitivne opturacije (punjenja).

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)