fbpx

Vaspitači predali peticiju – traže veće plate i bolje uslove za rad

Vaspitači traže veće plate i bolje uslove za rad.
Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja predali su danas peticiju Ministarstvu prosvete, u kojoj traže veće plate, da uđu u republički sistem plaćanja kao svi prosvetari, a ne da im zarade isplaćuju lokalne samouprave.

Prvi korak ka ostvarenju tok cilja je, kako kažu, da im ministar prosvete Mladen Šarčević zakaže sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Predsednica sindikata Ljiljana Kiković naglašava da godinama pokušavaju da predškolsko obrazovanje pripadne sistemu obrazovanja na republičkom nivou, ali da ih je država ostavila na nivou lokalnih samouprava.

„Nikada nijedan ministar nije ušao u vrtić. Lokalne samouprave idu na priču da nemaju para. Povećanje od 6 odsto koje su dobili prosvetni radnici mi ne možemo da izvučemo”, rekla je Kiković novinarima ispred Ministarstva prosvete.

Ona kaže da im je cilj, osim ulaska u republički sistem plaćanja, da imaju bolje uslove rada, da rade sa manjim grupama dece.

Gordana Godunc Glavić iz predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” iz Novog Sada kaže da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali da ono zbog čega su pokrenuli peticiju ne zavisi od njih, već od Ministarstva prosvete.

„Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama ne mogu da budu različite, da zavise od mogućnosti lokalne samouprave, da se nekome priznaju koeficijenti, a drugima ne, da se dešava da plate u pojedinim opštinama kasne i po nekoliko meseci”, zaključila je ona.

U predškolskim ustanovama zaposlena je 21.000 ljudi, a peticiju su potpisali zaposleni u vrtićima u 70 gradova.

Izvor: Tanjug

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.