fbpx
spot_img

Veče književnog stvaralaštva Neđa Ćića Stojanovića u Virpazaru

Virpazar kao pjesnički Trg

 

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i konobe „Badanj“ u Virpazaru je održano veče književnog stvaralaštva beogradskog pjesnika i pisca Neđa Ćića Stojanovića.U ime „Nekazano“ Virpazar i virpazarsku publiku na početku večeri pozdravio je pjesnik Svetozar Đurišić, inače stanovnik Virpazara, zahvaljujući se Nenadu Petranoviću – Badanju na pomoći i samoj realizaciji ove književne večeri.

U nastavku večeri Labud N. Lončar je pozdravio goste iz Kanade, Beograda i Zete. Ranko Radović, srpski pjesnik iz Bijelog Polja koji inače živi i stvara u Kanadi je posjetio svoje prijatelje u Baru i uvijek se rado odazove na svaki poziv po pitanju književnog stvaralaštva.

Miroslav Ćosović iz Beograda, sekretar „Scene Crnjanski“ i član redakcije „Poezije Stenka“ je takođe uvijek rado viđen gost na barskoj sceni a takođe je član „Nekazano“.

Udruženje žena Zete „Gospijine“ su se takođe odazvale na poziv kako bi veče bilo bogatije.

Ujedno  se ispred međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“zahvalio domaćinu Nenadu Petranoviću- Badanju na ukazanom gostoprimstvu i pomoći oko realizacije ovog poduhvata.

Ranko Radović, pjesnik pozdravio je domaćine i napomenuo da se u starim knjigama Virpazar pominje kao „Viraj“ što znači Raj i mjesto sa puno ptica i izrazio svoje zadovoljstvo što se u ovakvom ambijentu sprovodi veče književnog stvaralaštva.

U nastavku večeri Lončar je bio u ulozi moderatora večeri i vodio je sa autorom zanimljiv razgovor u kojem je publika uživala.

O autoru

Govoreći o autoru Lončar se prije svega zahvalio Neđu Ćiću Stojanoviću koji je predsednik Kluba pisaca Čukarica a koji je 1. juna priredio nezaboravno književno veče međunarodnom udruženju književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ u kulturnom centru Čukarica na Banovom brdu i nastavio:Neđo Ćićo Stojanović je rođen 14.11.1963.god. u Gornje Đevanje, Zvornik, BiH. Od svoje osme godine živi u Beogradu. Diplomirao na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Objavljenje knjige:

  • Godina dečaka umivenog suncem (proza) 2006.god,
  • Beli cvetovi(roman) 2007.god.
  • Kud hodim pod mesečinom sjajnom (proza) 2008.god.
  • Godine na struku trave kojoj sam zaboravio ime (poezija) 2010.god.
  • U proleće kad zamirišu trave (roman) 2015.god.

Predsjednik Kluba pisaca Čukarica, od 2009.god. Član udruženja književnika Srbije od 2013,god.

Dobitnik najveće književne nagrade „Matija Ban“, koju dodjeljuje Opština Čukarica.

Organizator brojnih književnih dešavanja.

Posle ovih podataka autor je govorio svoje pjesme da bi kasnije na zadovoljstvo publike o svakom svom objavljenom djelu potanku ispričao kako je nastala.

Na molbu moderatora večeri ponovo je govorio svoje pjesme i zahvalio se publici a Nenadu Petranoviću – Badanju i Svetozaru Đurišiću je uručio na poklon svoj zadnji roman „U proleće kad zamirišu trave“.

Pjesnici „Nekazanog“ i njihovi gosti govorili pjesme Virpazaru u čast

 

U drugom dijelu večeri a već po ustaljenoj praksi svoje pjesme i aforizme govorili su pjesnici i aforističari: Ranko Radović (Kanada), Miroslav Ćosović (Beograd), Olga Dabović Klikovac i Anika Vuletić(Podgorica), Mladen Babović, Labud N. Lončar i Vladimir Cerović(Bar) a od domaćina iz Virpazara pjesme su govorili Svetozar Đurišić, Srđan Leković i mlada Željana Popović.

Na kraju večeri Labud N. Lončar u ulozi predsjenika međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ zahvalio se N. Petranoviću – Badanju na toplom i ljudskom dočeku i organizaciji jedne ovako lijepe manifestacije sa nadom da ovakva okupljanja postanu tradicija.

Nakon čega je Badanj pozvao goste da se počaste u njegovoj  konobi „Badanj“  gdje se uz domaće crmničko vino, pršut, kozji sir, masline i čuvenu riblju čorbu nastavilo sa kazivanjem poezije do kasno u noć!

Milenko Miško Jovanović

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.