fbpx

Vukašin Obradović zbog štrajka glađu prebačen u bolnicu!

Osnivač ugašenih novina Vranjskih i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović saopštio je da je počeo štrajk glađu jer želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina. On se zaključao u prostorije tog lista u centru Vranja.

“Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće”, naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih, dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije te novine prestaju da postoje.

Obradović je dodao da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

“Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata”, rekao je Obradović.

On je dodao da je to samo postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.

“Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak”, dodao je Obradović.

Osnivač Vranjskih je dodao da nema i neće imati bilo šta da pojašnjava ili dodaje na tu temu i zamolio javnost da poštuje njegovu odluku.

Povodom gašenja Vranjskih i štrajka Vukašina Obradovića reagovala su i novinska udruženja. Biro za društvena istraživanja saopštio je da gašenje nedeljnika Vranjske pokazuje potrebu da se preispita koncept u kojem su mediji dominantno tržišna stvar, ocenivši da su slobodni mediji hleb demokratije. NUNS i NDNV ocenili su da je gašenje Vranjskih posledica dugotrajnih političkih pritisaka, a UNS je izrazio slodarnost za Obradovićem i pozvao ga da prekine štrajk.

Prema najnovijim podacima vlasnik i glavni urednik nedeljnika “Vranjske” Vukašin Obradović, koji štrajkuje glađu zbog gašenja tog medija, prebačen je u utorak uveče oko 22.30 hitno u bolnicu u Vranju kolima Hitne pomoći.

Kako se navodi na sajtu Vranjskih, Obradoviću je zdravstveno stanje počelo da se pogoršava u kasnim večernjim satima, a odluku da potraži medicinsku pomoć doneo je posle savetovanja sa prijateljima koji su se okupili u redakciji “Vranjskih”.

Sa njim je poslednjih sati u redakciji bilo nekoliko kolega koji su ga ubeđivali da obustavi štrajk glađu, što je odbijao.

Hitna pomoć je već jedanput u toku dana posetila Obradovića, ali je on odbio bio kakvu pomoć.

Obradović je jutros počeo štrajk glađu u redakciji, pošto su “Vranjske” ugašene u ponedeljak, posle 23 godine postojanja.

Marko Spirić

SPONZORI PORTALA :

Sinonim za udobnost naših korisnika! 
24 sata Vama na raspolaganju! 
Proverite zašto smo najbolji “HALO TAXI” – VRANJE 
Kontakt:  017-400-400 i 063-7-400-400   
Mi vozimo naš grad “HALO TAXI” – Udoban, bezbedan i stize uvek na vreme! 

 

Posetite najbolji kozmetički salon SILUETTE 
ul. Lenjinova 19 – Vranje 
telefon: 069/12-47-958 💖 💝 💕 💓 
Vaš partner na putu do lepote !

Prethodni tekstSatirična priča Perica Jokić
Sledeći tekstMisao dana
Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.