fbpx
spot_img

Вукоје маратонац

Поводом четрдесет дана од смрти нашег познато атлетичара Радослава Вукојичића Вукоја о коме сам више пута писао. Највише о његовим напорима да се не заборави име Атлетског клуба Партизан из Крагујевца и успеси легендарног тренера Бранка Ћурана и свих партизановаца. Смрт га је стигла 16. јануара ове године после опроштаје од Атлетске стазе на „Новогодишњем ибарском кросу” у Краљеву.


Није хтео да трчи већ је прошетао својом омиљеном стазом. Сео је да се одмори после трке ветерана на клупу испред „Куће сећања” у предивном амбијенту на „Руској плажи Еколошког парка Рибница између сасатавака река Ибар и Рибнице”.

Пренећу Опроштајни говор легенде српске атлетике Милана Матијевића прочитане на сахрани Вукоју, бившем атлетичару и атлетском судији из Крагујевца

Испраћају на пут до вечне куће Радослава Вукојичића бившег атлетичара и атлетског судије из Крагујевца придружили смо се и ми атлетичари и спортски радници из Краљева. Радослава смо ми у атлетском спорту звали Вукоје. Био је познат по имену словенског стрип јунака у спортској и југословенској атлетској јавности.

Атлетиком се бавио од детињства. Такмичио се у свим такмичарским категоријама од: пионира, јуниора, сениора и ветерана. За време активног бављења спортом Раде се такмичио за атлетске клубове Раднички и Партизан из Крагујевца. Ови клубови су више пута уступили Вукоја и нама из Краљева. Појачао је наше редове сваки пут када се радило о екипним наступима на страним такмичењима. У периоду од 1975-1980. године Вукоје је био редовни учесник свих државних такмичења у маратону која су се у то време одржавала у Југославији. Трчао је у: Кумровцу, Вараждину, Београду, Загребу, Сплиту и наравно у Краљеву и Крагујевцу. На атлетској стази је био пожртвован, колегијалан, а чак је знао и да успори ритам и бодри своје спортске ривале који су имали кризу у току маратонске трке.

Вукоја памтимо и као доброг друга. Код нас у Краљеву је био активно укључен у организовању Новогодишњег ибарског кроса који се организује у част Српске нове године. За ту трку је обезбеђивао спонзоре за спортску опрему коју је делио најбоље пласираним млађим такмичарима.

По завршетку активне атлетске каријере  положио је све спортске испите и стекао звање атлетског судије, а затим и међународног атлетског судије.

Госпођо Маро, уважена породицо и фамилијо будите поносно што сте имали Радосава познатог Спортског радника, атлетичара, супруга вољеног оца, обожаваног деду, поштованог рођака, свекра, доброг комшију и нашег спортског пријатеља.

Ја се данас опраштам од Вукоја у име старе генерације атлетичара из Крагујевца, Краљева и Централне Србије.

Његов лик ћемо памтити.

За све што је учинио за нашу атлетику нека му је хвала!

Слава му.

Понедељак 18. јануара на Палилуском гробљу у Станову 14 сати, Милан Матијевић –„човек са два срца”.

Вукоје први са леве стране. Милан десно.

Краљица спортова у централној Србији испраћа се, дочекује и прославља активно, прво 2. јануара  атлетском трком у Мрсаћу и дестак дана касније стартује „Новогодишњи ибарски крос” у Краљеву, којом су атлетичари Србије и региона утрачавају у прославу  Српске нове године. У пет стартних трка у безброј дисциплина младих и ветерана.  Организатори трке су Атлетски клуб и Спортски савез Краљева.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.
WordPress PopUp Plugin