fbpx
spot_img

Da li je mudro parkirati automobil s točkovima ostavljenim u ekstremnom položaju?

Ima nas svakakvih. Neki vozači nikada ne ostavljaju parkiran automobil s točkovima koji ne prate liniju karoserije,  jer veruju da to značajno smanjuje trajnost komponenti sistema upravljanja. Drugi pak, tiho se cerekajući, smatraju ovu pretpostavku krajnje glupom i ne razmišljaju o takvim sitnicama, isključujući mogućnost prekomernog i nepotrebnog habanja upravljačkog mehanizma. Ali na čijoj je strani istina?


Ostavljajući automobil s točkovima izrazito usmerenim na jednu stranu, i to na javnom parkingu, pre svega pokazujete nepoštovanje prema drugim vozačima. Ovo važi samo ako, naravno, ne govorimo o parkiranju vozila na strmini.

Ponekad takva, naizgled beznačajna nebriga, sprečava druge automobile da lagodnije prolaze uskim ulicama, pasažima ili blokira ionako nedovoljno širok parking prostor, u koji bi se mali automobil mogao ugurati, samo da nije „glupog komšije koji je ostavio skroz namotan volan u stranu“.

Međutim, ovo nije samo pitanje vozačke kulture ili, u našem slučaju, kulture parkiranja. Opisana situacija je zanimljiva i s tehničkog stanovišta. Postoji mišljenje da je dugotrajno parkiranje sa iskrenutim točkovima opasno za delove i sklopove sistema upravljanja. Ali da li je zaista tako?

Odmah možemo reći, u želji da se vratimo među sukobljene tabore iz timova „Parkiranje sa okrenutim točkovima je opasno za sistem upravljanja“ i „ Ma, ne, sve su to gluposti“, vredi napomenuti da su zastupnici oba stava u pravu, a možemo i mi izvrnuti stvari i reći da i jedni i drugi greše. Donekle. Dakle, po ovom pitanju ne postoji jedinstvena tehnička preporuka. Sve zavisi od vrste asistencije koja je implementirana na određenom modelu, ali čak je i nešto drugo zanimljivo.

Naime, na automobilima sa hidrauličkim servo pojačivačem, tokom višednevnog parkiranja s točkovima u ekstremnom položaju, resurs upravljačkog sistema se zaista smanjuje, odnosno dodatnom stresu su izloženi homokinetički zglobovi.

U prvom slučaju, servo pumpa i ostale komponente trpe povećano opterećenje, što dovodi do njihovog ubrzanog habanja. Pored toga, postoji rizik od oštećenja cevovoda za ulje, to jest creva koja provode ulje – odnosno rađa se opasnost da će popustiti usled prekomerne napetosti ili da će doći čak i do pucanja. Što se tiče homokinetičkih zglobova, kao rezultat dugog parkiranja sa obrnutim točkovima, gumene manžetne se istežu i gube svoju elastičnost, što zauzvrat može doneti i ozbiljnije probleme sa sistemom za ogibljenje.

Važno je dodatno napomenuti da za automobile sa električnim servo upravljačem nije kontraindikovano parkiranje sa obrnutim točkovima, jer jedinica ne radi tako što opterećuje pumpu, kao kod hidrauličnog sistema, već se efekat asistencije upravljaču, stvara zahvaljujući radu električnog motora.

Sa pumpom je jasno, ali šta je sa homokinetičkim zglobovima sa konstantnom brzinom? Sasvim je logično da tip pojačivača upravljača ne utiče na integritet pomenutih zglobova, ali da li to znači da su oni u svakom slučaju „na udaru“? Avaj, znači. Zbog toga, pre isključivanja kontakta, ima smisla proveriti položaj točkova i, ako je potrebno, ispraviti ih. Štaviše, ova jednostavna akcija ne oduzima mnogo vremena.

Na kraju, hajde da razbucamo još jedan popularan mit povezan sa iskrenutim točkovima. Neki vozači ozbiljno veruju da ovo štiti automobil od šlep službe, odnosno od takozvanog “pauka”. Znate ono: “ako dovedem točkove u ekstreman položaj, pauk me neće pokupiti”. Ok, možda i neće, ali tu su i vozila tegljači koja uopšte ne zavise od toga kakav ste položaj točkova ostavili pre napuštanja automobila.

Izvor: autorepublika.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.