fbpx
spot_img

Zašto deca grickaju nokte?

Grickanje noktiju je jedna od najčešćih ružnih navika u detinjstvu. Osim što predstvalja lošu naviku i estetski problem, može da bude i uzrok raznih infekcija. U ranom detinjstvu ova navika je podjednako prisutna i kod dečaka i kod devojčica. Međutim, kako bivaju stariji  više je zastupljena kod dečaka. Roditelji čija deca grickaju nokte ne bi trebalo da prerano budu zabrinuti, jer ova loša navika često predstvalja samo prolaznu fazu u razvoju. Ipak, ukoliko to duže potraje znači da postoji neki problem.

foto: cafemom.com
foto: cafemom.com

Stručnjaci tvrde da deca grickaju nokte kada su napeta, kada ih nešto muči, kada se boje, kada su nezadovoljna, a ponekad to rade iz dosade. Najbezazleniji razlog zbog čega deca grickaju nokte je dosada, pa mališani to često rade kada nisu u centru pažnje, naročito kada majka nije u blizini.  Često se dešava da razlog grickanja noktiju bude umor. Kada se dete umori više nego što može da izdrži, postaje napeto, a tu napetost najlakše podnosi stavljanjem prstiju u usta. Grickanje noktiju može da bude i odraz nesigurnosti i nervoze.

foto: todaysparent.com
foto: todaysparent.com

Osim što grickanje noktiju kvari njihov izgled, može i  da ugrozi zdravlje deteta, jer postoji opasnost od infekcija. Grickanje noktiju je povezano i sa stomatološkim problemima, jer utiče na zdravlje desni. Deca grickanjem noktiju u usnu duplju unose bakterije koje mogu da izazovu parodontalne infekcije, ali takođe i stomačne probleme.

Prvo što treba roditelj da uradi jeste da sazna uzrok ove navike. Važno je utvrditi u kojim situacijama dete gricka nokte, u čijem prisustvu i šta ih nagoni na to. Kada shvatite šta je uzrok, porazgovarajte sa detetom o tome, skrenite mu pažnju na svoje zaključke. Da biste odvikli dete od ove ružne navike nikako ne smete vikati ili naređivati, jer to nije dobar način odvikavanja. Neophodna je pažnja, strpljenje, puno ljubavi i razumevanja, i razgovora o tome šta dete muči i frustrira.

foto: sheknows.com
foto: sheknows.com

Osim toga, važno je da redovno sečete nokte svojim mališanima, jer se događa da neka deca grickaju nokte zato što su krti, zato što se lome, grebu ih itd. Ne treba stalno da opominjete dete, već pokušajte da mu preokupirate pažnju nečim drugim. Zanimacija će im skrenuti misli sa grickanja noktiju, dok će grdnja možda intezivirati grickanje upravo zbog čestih prigovora. Najvažnije je da detetu pružite mnogo ljubavi, pažnje, strpljenja i vremena. Kao i većina sličnih navika, grickanje noktiju ponekad samo od sebe prestaje, kada deca prerastu potrebu da to čine. Ali nažalost, nije uvek tako. Zato se potrudite da sa odvikavanjem počnete što ranije, jer ćete u kasnijem periodu teže rešiti problem. Ukoliko primetite da je navika intenzivna, da traje u kontinuitetu, nije loše da se posavetujete sa stručnjakom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"