fbpx
spot_img

Članovi udruženja Nekazano u svetskoj „Gogjoši“ antologiji

U publikovanim podacima Svetske  gogjoši  asocijacije u Antologiji za 2020 godinu naći će se poezija 146 pjesnika iz 48 država svijeta. Među njima su čak šest članova udruženja Nekazano, Odnosno sedam jer jedan od participanata je i Slavka Klikovac koja je počasni član našeg udruženja. Uz Slavku su Branka Vojinović Jegdić, Biljana Kitić Čakar, Žana Koven, Slavica Šešum, Gordana Sarić i Goran Radičević.

Gogjoši je japanska pjesma koja je prvi put objavljena 1910. u časopisu Kaši no ha iz pera japanskog poete Tekan Jošano-a. Tada je imala silabičku vrijednost 7-5 zvučnih jedinica po liniji. Zatim devedeset godina nije objavljeno ništa slično a onda su japanski pjesnici 2000.te godine počeli masovno da pišu modernu verziju tog žanra. Ime žanru je dala Mariko Sumikura 2009 godine. Go znači pet, Gjo znači linija Ši je pjesma. Kovanica znači pjesma pet linija što je obelježje i jedino pravilo ovog žanra uz obavezan naslov. Predsjednik svetske gogjoši asocijacije je gospodin Taro Aizu. Antologija  2020. je posvećena porodici i porodičnim temama.

Labud Lončar
Labud Lončar
Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je pet knjiga poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“I “Sidro noći” kao i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru