fbpx
spot_img

Zavirite u svet Fride Kalo kroz beogradski izlog

Španska umetnica Marija Hese stigla u Beograd

Ilustratorka Marija Hese, čije će radove inspirisane životom i delima Fride Kalo beogradska publika moći da vidi od 9. februara u Institutu Servantes, stigla je u Beograd i u susret izložbi planira da jednom od izloga galerije okrenutom ka Knez Mihailovoj ulici da svoj lični pečat.

Domaćoj publici poznata po ilustrovanoj biografiji Fride Kalo, Marija Hese će u galeriji Instituta Servantes predstaviti upravo originalne ilustracije nastale za potrebe te knjige. Otvaranju izložbe, koje je zakazano za 9. februar, prethodiće i oslikavanje izloga galerije koji gleda na glavnu beogradsku ulicu. Uz vedre Fridine boje i detalje koji pričaju priču veću od umetnosti, života i smrti, Marija će pokušati da u srcu Beograda zaintrigira prolaznike i uvuče ih u svoj i Fridin svet.

Institut Servantes u Beogradu organizovaće na svom novom Instagram profilu (@institutservantesbeograd) zanimljivu aktivnost za sve pratioce – biramo najlepšu fotografiju našeg novog izloga. Svi koji žele da učestvuju potrebno je da do kraja februara objave fotografiju izloga koji je ukrasila Marija Hese uz oznaku #FridaUBeogradu, kao i da na njoj označe i zaprate profil Instituta Servantes u Beogradu. Početkom marta proglasiće najlepšu fotografiju, a autora će nagraditi poklonom iznenađenja.

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena u petak, 9. februara u 19 časova. Pre toga u Svečanoj sali u 17:30 časova biće upriličen razgovor „Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost“, u okviru kojeg će Marija Hese i beogradska umetnica Di Ujdi sa Jelenom Stevanović (DIBIDUS) razgovarati o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti. Dan kasnije, u subotu 10. februara, sa početkom u 10 časova Marija Hese održaće radionicu ilustracije za učenike od 12 do 14 godina, pobednike strip konkursa koji je prošle godine organizovao Institut Servantes u okviru proslave Dana španskog jezika. Nakon toga, sa početkom u 16 časova, umetnica će se družiti sa posetiocima galerije i potpisivati primerke knjige „Frida Kalo. Jedna biografija“.

 

Marija Hese (Uelva, 1982) španska je ilustratorka i autorka ilustrovanih knjiga kao što su „Gordost i predrasude“ i „Frida Kalo. Jedna biografija“, koju je za prošlogodišnji 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća DIBIDUS. Njeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su „Jot Down“ i „Maasai Magazine“, a svoje ilustracije redovno objavljuje i na Instagramu profilu koji prati više od 56.000 korisnika te popularne aplikacije.

Izložba ilustracija Marije Hese biće otvorena sve do kraja marta 2018. godine. Ulaz je slobodan.

Julijana Vincan
Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.