fbpx
spot_img

Zdeavlje i lepota: Zašto se sve više budućih mama odlučuje za neinvazivne prenatalne testove?

„Prenatalni testovi su testovi koji se rade tokom trudnoće da bi se ispitalo da li je beba u redu ili nije u redu, pre svega na hromozomska oboljenja. Postoje dve vrste testova, a to su skrining testovi u koje spadaju prenatalni testovi i dijagnostički testovi koji daju definitivnu dijagnozu“.

Poznato je da na tržištu postoje dve vrste neinvazivnih prenatalnih testova i to dabl test koji se rutinski koristi i novi testovi koji se oslanjaju na slobodnu fetalnu DNK u krvi majke koji su tek od skora na tržištu Srbije. 

„Neinvazivni prenatalni testovi mogu da se rade vrlo rano u trudnoći, već od 10. nedelje i potrebno je da se izvadi majčina krv i da se zajedno u kombinaciji sa ultrazvukom dobije rezultat. Najčešće se analiza radi na 5 hromozoma, gde se otkrivaju poremećaji – trizomije na 21, 18, 13 i na polnim hromozomima (X, Y). Pouzdanost NIPT testova je preko 99%, za razliku od dabl testa gde je pouzdanost samo 85%”.

Ono što ipak brine buduće roditelje je ne tako mala cena prenatalnih testova.

“Nedostatak neinvazivnih prenatalnih testova je jedino njihova cena i to što se rade samo u privatnim zdravstvenim ustanovama. Ali, postoje testovi koji su sada jeftiniji i kreću se negde od 400 evra u zavisnosti na koliko hromozoma se analize rade”.

Svaki roditelj želi zdravo potomstvo. U tom slučaju, ako već pružamo mogućnost i razvijamo medicinu u tom pravcu da roditelji imaju izbor da dobiju zdravo dete, onda je potrebno da im omogućimo da i tokom trudnoće saznaju da li je dete hromozomski i genetski u redu”.

Zaključak  o bezbednosti trudnoće od samog početka do kraja je da se jedino razgovorom između pacijenta i lekara još pre nego što dođe do trudnoće, kao i genetskim savetovanjem i redovnim kontrolama tokom trudnoće dobija zdravo potomstvo.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.