fbpx
spot_img

Žička hrisovulja dodeljena pesniku Radu Tanasijeviću

Pesnik Rade Tanasijević, iz Draževca kod Obrenovca, dobitnik je ovogodišnje Žičke hrisovulje. Ugledna pesnička nagrada, tradicionalno je uručena na Preobraženje u manastiru Žiča, čime je završen i 31. Duhovni sabor.

 

Žički duhovni sabor Preobraženje 2022. posvećen je pesniku Radu Tanasijeviću. Za sebe kaže da živi u istom selu, na istom brdu, u kući svog rođenja pre 59 godina. To je selo Draževac kod Obrenovca. Poezija mu je jedini način odlaska iz mesta odakle je. Objavio je nekoliko zbirki pesama za odrasle i decu.

„Mislim da ljudi koji ne pišu poeziju, koji čak i ne čitaju poeziju, žive pesnički. Zašto. Zato što tu Edejsku sliku koju su poneli iz detinjstva čuvaju u sebi jer ona čuva njihov unutrašnji i duhovni svet“, kaže Rade Tanasijević, dobitnik Žičke hrisovulje.

Pesme Rada Tanasijevića zastupljene su u antologijama savremenog srspkog pesništva i prevođene su na španski, nemački i poljski jezik. A živi od zemljoradnje i mukotrpnog rada.

„Rade Tanasijević je istinski, nepatvoreni pesnik zemlje koja podrazumeva i taj folklor u podlozi. Ali i traganje za arhetipskim situacijama i slikama u svojoj svakodnevici“, navodi Dragan Hamović, predsednik žirija 31. Žičkog duhovnog sabora.

Velika zlatopečatna hrisovulja pesniku je uručena u manastiru Žiča. Prvi put za 31 godinu koliko traju Žičke duhovne svečanosti, nagrada je novčana. U muzičkom delu učestvovao je ansambl „Heruvima“, a stihove je govorio glumac Nebojša Dugalić.

O LAUREATU

OVOGODIŠNJI dobitnik „Žičke hrisovulje“ Rade Tanasijević rođen je 1962. godine u Draževcu kod Obrenovca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja i zastupljen je u antologijama savremenog srpskog pesništva.

Do sada je objavio knjige pesama „Potpor“, „Zimske pesme“, „U zemaljskoj slavi i sjaju“, „Klimatske promene“, „Nestajanje“, „Salon odbijenih“ i „Stvari oko mene ubrzano stare“, knjigu proze „Priče ćutalice“, kao i književnost za decu „Kiflice s makom“, „Jastuk od memorijske pene“, „Uvod u njivu“ i „Šazbuka“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.