fbpx
spot_img

Zimski praznici

Sva deca se raduju zimskom raspustu. Pomislićete da je to zbog toga što ne idu u školu, nemaju mnogo obaveza i zbog zimskih čarolija. U pravu ste, ali ne samo zbog toga, već i zato što u prvom mesecu Nove godine slavimo mnogo verskih praznika.

Moji omiljeni zimski praznici su Badnje veče i Božić. Volim ih zbog toga što je tada porodica na okupu i svi zajedno proslavljamo praznike. Konačno je Badnje veče. Deda je uneo badnjak i rasuo orahe i žito po dnevnoj sobi. Na stolu je posna hrana, voće, med, orasi. Oseća se prisustvo naših predaka, kroz priče i događaje iz dedinog detinjstva, koje nam on pripoveda. Nakon toga, deda me je izabrao za položaonika, što me je jako obradovalo. Ujutru sam prva došla kod babe i dede u kuću i poželela srećan Božić. Dobila sam poklon i dočekala ostale članove porodice. Okupili smo se oko praznične trpeze, kada je baba iznela česnicu. Svi smo odlomili po parče. Moja mama je izvukla zrno pasulja, baba drvce drena, a ujak novčić. Iako nisam ništa ivukla bila sam srećna, jer je ovo okupljanje porodice za mene najveći poklon.

Mislim da sam uspela da vam prenesem delić praznične atmosfere. Sigurno ste shvatili zašto se ovoliko radujem zimskim praznicima.

Autor: Milica Mandić IV3
Učiteljica: Vesna Vulović
OŠ „21. oktobar“
Kraguejvac

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.