21. Maja 2019. | 21:30
Početna / Strip / Od domaćih legendi: Inspektor Aleksandar

Od domaćih legendi: Inspektor Aleksandar

 

Foto: Mišo Koprivica

Velikana domaćeg stripa Branka Plavšića (1949 – 2011) ne bi trebalo sad ovde posebno predstavljati – samo da malo uputimo, prisetite se rada u okviru edicije Nikad robom, pa na popularnim stripovima pod licencom, kao što je Veliki Blek, odn. vrsni rad tušem na Tarzanu (kojeg je crtao Kerac) i mnogim drugima… a tu je i nagradna plaketa za kratki strip koja nosi njegovo ime (taj pojam se mogao zapaziti i u okviru našeg sajta).

Foto: Mišo Koprivica

Ono što danas želimo da dočaramo  samo je jedna kraća i elegantna krimi priča, dakle bez velikog zapleta i jurnjave, a uklapa se i u pojam ilegalnih delatnosti sa kojima smo bili dovoljno upoznati i u relativno spokojnoj i bezbednoj SFRJ – šverc i trgovina narkoticima, a ovde uz to idu i nesuglasice i sukobi koji se  završavaju i fatalno po nepodobne persone (mladić čije je telo pronađeno na žalu, a bio je u dosluhu sa švercerima iz Turske) U pitanju je strip Inspektor Aleksandar, i epizoda “Kameleon”, koju je pomenuti autor iscrtao po scenariju Dušana Vukojeva (1948 –    ).

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Nažalost, na osnovu raspoloživih pojmova nismo baš naišli na predusretljive onlajn izvore, niti druge da bismo rekli nešto više o ovojkreaciji , ali istrgnuti od mogućeg zaborava barem ono što je bilo opipljivo na raspolaganju, u okviru  jedne Stripoteke iz 1980 i neke…  Dakle, naš inspektor vodi istragu u jednom neimenovanom mestu na jadranskoj obali, a trag mu je poslednja reč koju samrtnik beše napisao, na pesku: Kameleon (kasnije se ispostavlja ispravnom pretpostavka da je to ime broda) i susret sa njegovom sestrom koja mu je pričala o izvesnim problemima svog brata… Tu je saradnja i donekle “preklapanje nadležnosti” sa plavokosim kolegom, momenat sreće u kojem jednostavno ugledaju lađu pod navedenim imenom, strpljene i Aleksandrova odlučnost da upadne na pomenuti plovni objekat, okršaj sa malobrojnom posadom u kojem glavni junak biva i ranjen i, srećno razrešenje uz pomoć kolega iz patrole koje priskaču u pomoć.

Sve u svemu, pitka pričica sa solidnom grafikom, pa makar i kao običan promotivni primer borbe protiv kriminala i pobede pravde i zakona.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.