19. Oktobra 2018. | 06:16
Početna / Video igre / Video igre: POKÉMON ULTRA SUN / ULTRA MOON

Video igre: POKÉMON ULTRA SUN / ULTRA MOON

Da odmah na početku raščistimo moguću zbunjolu: Pokémon Ultra Sun i Ultra Moon su u suštini unaprijeđene verzije Pokémon Sun i Moon izdanja. Pokémon Company ovakvu praksu slijedi još od prve generacije u kojoj smo nakon Pokémon Red i Blue dobili Yellow Edition u kojoj je ubačeno nekoliko novih sekcija, ispravljeni su određeni dijelovi te je to sve upakirano s maskotom serijala da proda dodatnu igru. Slična situacija vidljiva je i u sedmoj generaciji Pokémona, gdje bez puno ulaganja u razvoj, uz manje izmjene i dodatke dobivamo Ultra Sun i Ultra Moon. Zbog toga sam ovu recenziju odlučio koncipirati malo drugačije od ostalih te vam pobrojati izmjene u odnosu na Sun i Moon ediciju, a za kompletni pregled generacije možete pročitati našu recenziju prva dva naslova.

O kakvoj se igri ovdje radi?

Krenimo redom da vidimo što je se to zapravo sve izmijenilo u sedmoj generaciji. Možda prva stvar koja će vam doći pred oči je mnogo funkcionalnije i intuitivnije sučelje. Znam da će ovo nekima zvučati smiješno, no neke male izmjene poput mogućnosti spremanja na tipku Y čim otvorite meni su toliko dobrodošle u serijalu, pogotovo kad uzmete u obzir da postoji veliki broj igrača (uključujući mene) koji ovu akciju rade nakon skoro svake borbe. Brdo upravo ovakvih izmjena kod menija učinila he Ultra ediciju nikad lakšom za korištenje u Pokémon serijalu.

pokomon-ultra-sun-moon-ss (4)

Druga važna promjena koju ćete primijetiti ako ste igrali prve dijelove sedme generacije je ubrzavanje radnje u početku. Igra će vam sada dati vašeg prvog Pokémona odmah u startu te vas  uvesti u priču uz više gameplay dijelova, a manje animacija. Ipak, i dalje nam ostaje uobičajena početna tortura s učenjem kako uhvatiti Pokémona te ostale trivijalne stvari koje su odlične za osobe koje se prvi put susreću sa serijalom, no pomalo naporne kada deseti put iznova slušate profesora kako otvoriti svoju torbu, izabrati poké-lopticu te je iskoristiti na Pokémonu s malim HP-om. Nadam se da ćemo u nekom od narednih nastavaka napokon dobiti upit koliko smo upoznati sa svijetom Pokémona te ovisno o našem izboru izbjeći to zamaranje s početničkim tečajem.

 I dalje nam ostaje uobičajena početna tortura učenja kako uhvatiti Pokémona – nakon sedam generacija Pokémon igara.

Po pitanju same priče, neku važniju razliku nećete vidjeti u samom početku, izuzev pojavljivanja dva nova lika iz Ultra Recon Squada. Ipak, što dalje budete odmicali od otoka do otoka toliko će se i sama priča izmijeniti u odnosu na originalnu priču sedme generacije – ovaj put stavljajući ultra Pokémona Necrozmu kao glavnog nositelja radnje. Osobno mi je priča iz originalnih dijelova bila draža radi konzistentnosti te fokusa na manji broj likova i organizacija. Izgleda da se u Ultra izdanjima pokušalo povećati sve što se povećati dalo, a to je smanjilo broj likova za koje ćete mariti.

pokomon-ultra-sun-moon-ss (1)

Pred kraj osnovne priče dobivate mogućnost istraživanja novih lokacija iz Ultra svemira putujući kroz svemirske crvotočine gdje se skriva velika većina legendarnih Pokémona iz prethodnih generacija. Ovo je uzbudljiv novi segment te nam napokon daje bolji uvid u Ultra svemir za razliku od originalne priče gdje smo ovu sekciju posjetili samo u kratkom navratu.

Nakon završetka osnovne priče, tipično u stilu Pokémon serijala, otvorit će vam se bezbroj stvari za raditi. Jedna od novijih je borba protiv Rainbow Rocket tima kojeg vodi jedan i jedini Giovanni, šef originalnog Tima Raketa, a omogućava nam borbu sa svim glavnim negativcima iz kompletnog 20-godišnjeg serijala u jednoj od meni dražih proširenja.

Ultra izdanja omogućavaju nam borbu sa svim glavnim negativcima iz kompletnog 20-godišnjeg serijala.

U post-game dijelu napokon dobivamo malo težih izazova u prilično laganom naslovu. Istina, borbe s Totem Pokémononima na otocima postale su teže u odnosu na prethodnike, no i dalje je glavni dio priče prilično jednostavan i moguće ga je prijeći uz pomoć jednog dobro istreniranog Pokémona.

 

 

Očekivano za izdanje unutar postojeće generacije, u Ultra verzijama moći ćemo uloviti puno više Pokémona iz starijih generacija. No, potpuna je novost da smo dobili skroz nove Pokémone u međugeneracijskom izdanju, tako da su tvorci igre ovim potezom primorali većinu igrača serijala da kupe Ultra izdanje.

Potpuna je novost da smo dobili skroz nove Pokémone u međugeneracijskom izdanju.

Zadnja stvar koju bih istaknuo jest surfanje na Mantiteu. Riječ je o maloj mini-igri u kojoj uz pomoć vašeg Pokémona izvodite akrobacije u stilu profesionalnih skatera te zarađujete bodove koje kasnije možete zamijeniti za vrijedne nagrade. Surfanje mi je do sada jedna od najzabavnijih mini-igara koje su dodali te sam dosta vremena proveo jašući valove.

pokomon-ultra-sun-moon-ss (2)

Ono što se jasno postavlja kao krajnje pitanje jest isplativost kupnje Ultra edicije. U slučaju da do sada niste kupili originalni Sun i Moon, a želite se vratiti u Pokémon svijet, Ultra edicija je definitivna preporuka; donosi sve što i original, no s puno više sadržaja, novim Pokémonima te poboljšanim mehanikama. Za one koji su pak odigrali Sun i Moon ediciju mogu samo reći da ne kupuju Ultra ediciju s pretjeranim očekivanjem.

Ovo je tipično treće izdanje koje poboljšava iskustvo postojeće generacije, no ne čini nikakve pretjerano odvažne poteze koji su primarno rezervirani za novu generaciju. A tu generaciju ćemo očigledno dočekati na Switch konzoli za jedno dvije-tri godine.

Izvor: hcl.hr

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mihailo Todorović

Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije odeljenja obdarene dece za fiziku, informatiku i matematiku. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.