fbpx
spot_img

O igri Code Alkonost pričaju njeni tvorci: Slovenska mitologija u survival horror video igri

Predstavite vašu igru.

Code Alkonost je survival horror igra iz prvog lica. Svet igre je inspirisan slovenskom mitologijom. Stil igre je fokusiran na skrivanje od moćnijih neprijatelja i rešavanju zagonetki. Code Alkonost: Awakening of Evil je prva epizoda od četri planiranih. Igru razvijamo za PC sa mogućom integracijom za VR uređaje.


Ko sve radi na igri?

Jezgro tima čine:

Aleksandar Jovanovic, game producer

Aleksandar Stojanovic, game design and music

Lazar Stojanovic,  concept art and level design

Stefan Vukobratovic, game modeler and animator

Luka Kolic, game programmer

Timski pokrivamo narrative i marketing aktivnosti.

Background tima: game desiner-i, inženjeri softvera i inovacioni inženjeri.

Ekipa je iz regiona (Srbije i Crne Gore). Za potrebe razvoja koristimo Unreal game engine, i ostale dostupne tehnologije.

 

Kako ste krenuli sa razvojem  video igara?

Priča je krenula kroz razvoj tehnoloja za pravljenje igara, i kako možemo našu tehnologiju da pribižimo drugim indi studijima tako da smo došli na ideju na napravimo video igru koja će koristi naše rešenje. Popularne horor igre su uglavnom fotorealisticne ili su sa pravim glumcima, tako da vidimo prve korisnike koji razvijaju takve igre. Ideja je da napravimo rešenje koje će biti pristupačno indi studijima i jednostavno za upotrebu.

 

Kako ste došli na ideju za nju?

Tržište survival horror igara je postalo prezasićeno remaster i remake naslovima, indie igrama koje nisu mogle puno da ponude i gde su igrači imali slična iskustva kroz priču i gameplay.

Glavni utičaj ima naša mitologija i kako možemo da je integrišemo u horror okruženje, slovenska mitologija polako gradi interesovanje širih narodnih masa (primeri su Black Book i The Witcher serijal) a pored toga ima ogroman potencijal. Naglasio bih knjige Brendan Noble koji je pomogao oko priče za igru, pored joše nekoliko domaćih pisaca i knjigu Sretan Petrovica jednog od najveih eksperata iz obasti mitologije koju korstimo kao inspiraciju za loru igre. Pored mitologije, možemo da navedemo ljubav prema stripovima koji se bave svetovima fantazije inspirisanim srednjovekovnim stilom, i stari horor filmovi sa naših prostora kao na primer The She Butterfly ima uticaj na ideju. 

Cilj je da spojimo nešto do sad neviđeno, survival horror, dark fantasy i srednjovekovni stil, što nije uobičajan setup za ovakve igre. Igrači će imati priliku da putuju kroz mračni svet fantazije i nailaze na stvorenja iz slovenke mitologije i rešavati zagonetke inspirisane istim. Kao indi studio vidimo mogućnost da ekperimentišemo sa ovim elemetnima i proizvedemo nešto što pokalo pokazuje interesovanje publilke na indie sceni, kako kod nas tako i u svetu.

 

Da li možete nešto reći o priči? 

Protagonistkinja igre je mlada  devojka koja tokom svoje avanture treba da spasi svoju sestru iz podzemnog sveta. Dok se bori sa iluzijama i duhovima podzemlja treba da donese bitne odluke koje će odlučiti o budućnosti njene sestre i sveta.

Sve je počelo pre nekoliko stotina godina kad su zle sile pobedile Armiju svetlosti. Kako bi svet ljudi  (Javija) ostao bezbedan, vodja armije predaje svoju dušu boginji podzemlja nakon čeka se postojanje armije briše iz Javia sveta, ono što ostaje su samo bajke o moćnim ratnicima.

Puno godina kasnije, dve sestre bliznakinje Saša i Aleksandra krenule su da ostave darove pred idolom slovenskog boga Peruna, verovanje u bogove daće im zdravlje i mir u svetu ljudi. Dok Saša predaje hranu idolu, sestra Aleksandra odlučuje da se igra žmuriki i sakrije se od Saše. Tražeći sestru, Saša  dolazi do ulaza u Zabranjeno Šumu, mesto gde se šalju razbojnici kada dobiju smrtnu kaznu, gde se veruje da demoni lutaju. Po dolasku u Zabranjenu šumu, čuje sestru kako vrišti, nakon čega odlučuje da uđe u šumu, ulaz u šumu je zatvoren i Saši nema izlaza, zalazak sunca je krenuo.

Ostatak priče će te saznati kad izađe demo na jesem putem Steam platforme. Sledeći hint možete da očekujte uskoro kad izbacimo drugi game teaser.

Koji su horor elementi prisutni u igri?

U trend je praviti igre nalik na Silent Hill sa likovima čiju priču žele da dožive kroz odgovarajuće psihološke elemente. Naša igre se neće oslanjati na bloody okruženja već na psihološki horor. Uglavnom dark fantasy priče imaju moćne heroje koji se sukobljavaju sa aždajama, vampirima itd. Zamislite da zapravo vaš heroj nije tako moćan, i ima osobine običnog čoveka, ne može da uzvrati i oseća strah zbog situalcije u kojoj se našao. 

Što se tiče psihološkog horora, igra pruža drugačiji pristup depresiji sa empatičnim i manjkavim (sa manama) likovima. Glavna junakinja je mlada devojka koja tokom svog putovanja treba da otkrije svoje sposobnosti i svrhu života. Razume svoju prošlost, i izabere svoju budućnost. Dok se bori sa iluzijama i duhovima podzemlja treba da donese bitne odluke koje će odlučiti o budućnosti njene sestre i sveta. Tokom napredovanja kroz priču, Saša će dostići tačku zrelosti gde se njeno telo naglo menja i ona će razviti samopouzdanje da sama donosi odluke i odupre se pokušajima neželjenih stvorenja da preuzmu njenu dušu i kontrolišu njeno telo.

 

Koliko je vaša igra inovatina (nove mehanike u igri)? 

Glavna junakinja nema oružje niti način da uzvrati protiv neprijatelja. Umesto toga, ona mora da beži i da se skriva. Stvorenja će imati više različitih perosnalitija tako da je na igraču da razreši kako da postupi sa njima kako bi dalje napredovao kroz svet igre.

Pored stvorenja imaćemo patentirani game sistem “Sanity Effect” (uticaj iluzije) koji će uticati na sam gameplay i na celokupno audiovizuelno iskustvo u real-timeu. Ključni feature-i biće patentirani za potrebe igre, delove ovih feature-a igrači će imati prilike da probaju kad demo izadje ili ako se pridže našem playtesting timu tokom early access-a koji je aktivan na našem Discord kanalu.

Profesionalni izvođači će obezbediti glasove za aktere u igri, dok ćemo skreniranje lica i objekata uraditi pomoću interno razvijenog rešenja baziranog na fotogrametriji. Glasove za teaser 1 i 2 (uskoro izlazi) dala je ekipa iz Sensible Shouting.

 

Slične igre koje su uticale na razvoj? 

Uticaj na naš proizvod imaju najviše survival horror igre koje su izlazile izmedju 1990 i 2010 (zlatno doba horor gemjina) na konzolama kao što su PlayStation i PC, primer igara su Outlast, Amnesia, nesto starije kao što su Echo Night i Hellnight, i slični first-person steath horori. Fanovi smo produkcije koju rade FromSoftver i Ninja Theory.

Vidimo aktivne igrače iz perioda zlatnog doba horor gejminga kao naše prve fanove kojima želimo da približimo ovaj proizvod kroz inovativni gameplay i art style. Primetilo smo na sajmu Indi Igara u Beogradu da i mladja publika (tinejdzeri) voli ovo što pravimo tako da ćemo gledati da uradimo spoj modernog i old school surival horror-a, igri možemo da zamislimo kao spoj: Hellblade i Amnesia, The Witcher i Outlast. Vidimo puno neiskorićenog potencijala u igrama koje su bile deo zlatnig doba horor gejminga, korišćenje dašnjih tehnologija možemo da uradimo imerzivniji gameplay sistem.

Zašto ste se odlučili na taj gameplay/art? 

Želimo da igrači dožive autentičan stil igranja i narative koji nikada ranije nije viđene u horor igrama. Igra će imati jedinstveni vizuelni umetnički stil jer ćemo za potrebe igre skenirati objekte iz etnografskih muzeja i poznate lokacije koje nikada ranije nisu viđene ni u jednoj igri.

Zato su ključni feature-i patentirani za potrebe igre, delove ovih feature-a igrači će imati prilike da probaju kad demo izadje ili ako se pridže našem playtesting timu tokom early access-a koji je aktivan na našem Discord kanalu.

 

Ko radi muziku? 

Braća Stojanović, Aleksandar i Luka. Talenotovani momci koji se zanimaju za folklor sa naših prostora. Soundtrack igre se sastoji od etno i tradicionalne slovenske folklorne muzike, ali sa drugačijim aranžmanom. Zastrašujuća muzika i zvučni efekti će stvoriti napetost unutar mračnih šuma i napuštenih dvoraca koje igrači imati prilike da istraže. Muzika se ubrzava u određenim situacijama kako bi igrač bio svestan opasnosti koja se približava.

 

Šta je najteže raditi?

Na početku je bilo teško odreditu u kom pravcu treba ići i kakvu igru praviti a da znamo da će taj žanr biti u trendu tokom narednih godina. Proces intenzivne pre-produkcje je trajao izmedju 9-12 meseci gde smo trebali da nadjemo ključne ljude za projekat kao što je Code Alkonost, trenutna ekipa je bila formirana posle 6 meseci i za sad se pokazalo da smo napravili odličan izbor na osnovu feedbacka. Imamo playtesting tim koji čine 10 ljubitelja horor igra sa naših prostora i preko (englesko govorno područje) koji mesečno imaju priike da probaju najviše dva puta novu verziju igre tj. imaju pristup early access-u. Pozicije za playtesting tim su otvorene i dalje, potrebno je da postanete Pateron i pristupite Discord kanalu (core community).

 

Imate li nekog investitora ili sponzora? 

Trenutno finansiramo projekat iz sopstvenih sredstava i kroz podršku publike (donacije, Patreon itd,). U planu je da do kraja godine realizuje dva granta i da na jesen pokrenemo crowdfunding kampanju preko Indiegogo ili Kickstater i to nakon što objavimo demo igre na Steam i ostalim digitalnim platformama. Trenutno, svi zainteresovani mogu da podrže razvoj projekta kroz nas Pateron, gde su formirali različite kategorije koje su “mali hint” vezan za loru igre (pozadinska priča).

 

Imate li izdavača i planirate li ga naći? 

Bićemo otvoreni za razgovor sa publisherom ako pokažu interesovanje za projekat, pošalju feedback ili savet. Trenutno nam je fokus da se povezemo sa game studijima u regionu i stvorimo communuty (game zajednicu) koji ce nam pomocu da napravimo jedinstven proizvod.

 

Šta su planovi za budućnost ovog projekta? 

U planu je objaviti četri epizode, koji će činiti kompletnu priču. Plan izlaska prve epizode (Awakening of Evil) je Q1 2023, dok će public demo biti dostupan na jesen kad kreće i KickStarter/IndiGogo kampanja. Ostale tri epizode izaći će tokom 2023 i 2024.

Imate li još projekata?

Radimo na tehnologijama koje u pozadini podržavaju naš projekat kao što je pipeline koji koristimo za skeniranje lica i objekata. Pored toga, istražujemo moderne trendove u gejmingu kao što je Metaverse. Otvoreni smo da pomognemo ukoliko neko radi slične projekte i tehnologije.

 

Šta bi poručili onima koji bi se odlučili da krenu vašim stopama? 

Ohrabrujemo ljude da se uključe u razvoj igara, animaciju, modelovanje, glumu, pisanje priča, komponovanje muzike i generalno programiranje. Smatramo da je danas puno lakše ući u ove vode, gde imamo slobodu za deljenje ideja i kreativnost u razvoju.

 

Vaša poruka pratiocima portala Pokazivač

Pozivamo sve zainteresvane da nas zaprate ukoliko im se svidja projekat ili da nam se jave ako žele da rade sa nama. Za više informacija pogledajte naš sajt (tamo ima još malih hintova o igri), prvi game teaser i pratite nas na socijalnim mrežama i Steam stranici o budućim aktivnostima.

  • Game teaser:
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.