fbpx

ШУМАДИЈСКИ АТЕЉЕ: Др Драган Р. Тодоровић – Светска презентација енергије микросвета у ликовној форми

02

Рођен је у хороскопском знаку рака, подзнак риба, 1956. године у Огошту код Косовске Каменице. Првих шест разреда завршио је у школи “Аца Маровић”  у Приштини. Седми и осми разред у школи “Светозар Марковић”  и Гимназију у Крагујевцу. Дипломирао и магистрирао на Природно – математичком факултету Универзитета у Крагујевцу. Докторирао на Департману за физику Природно – математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Ради као наставник на Природно – математичком факултету у Крагујевцу.

Бавећи се теријом физике чврстог стања истраживао је транспорт енергије у беланчевинама и полимерним ланцима. Процеси који се дешавају у микросвету су на просторним скалама од једног милијардитог дела метра и стомилајардитог дела секунде. Напорним и дугогдишњим истраживањем те процесе је визуализовао, а од 2006. године представљао и у ликовној форми.

tosa

„Шта ја у ствари радим! Моје деловање у односу на скале деловања човека који ради са метрима и секундама, где су куће дрвеће, портрети престављени ипресионистичким или апстрактним доживљајима везане за просторне скале човека, ушао сам у микросвет и просторне скале од милијардитог дела метра и стомилијардитог дела секунде. У микросвету нема кућа и дрвећа, већ само сирова симетрија и ја сам сретан што сам успео да извучем естетику из тог света и да то урадим и преточим у ликовну форму. Ја сам прдеставио природни процес решавајући неке једначине, преточио их у ликовну форму и дао им ликовни живот. ” ,  описао је свој стваралачки рад                  Др Тодоровић.

Од 2013. године презентирао је своје радове на шеснаест групних изложби у земљи и иностранству.

-Учесник је VI ликовне колоније Осојане 2014. године

-Добитник похвале на Балатон Салону у Мађарској 2014. године.

-Члан је УЛУС-а од 2015. године.

Прву самостална изложбу која се састоји од блока од 25 минијатура, блока од 16 малих формата 20×20цм и 21 рад средњег формата 40х40цм под називом „Физика и Арт – Др Драган Р. Тодоровић – Солитони”, светску премијеру презентације микросвета у ликовној форми приредио је задњег дана априла 2015. године Културни центра у Горњем Милановцу у Ликовној Галерији.

„Ова изложба је догађају складу са контуинираним програмом у области ликовних, примењених и свих видова уметности, наше куће.  Публици дарује разноликост уметничког стварања. Ми смо 25. година град „Минијатура” и познати смо као такви на домаћој и светској сцени.

Драган Тодоровић је посебно успео, да као неко ко се бави комплексном науком, теоријом физике у спрези са једном веома интересантним поимањем физике, сагледавајући све друге уметничке изразе представи кроз ликовне форме. Сублимирајући научно и уметничко знање у необичним уметничким представама које се баве светлошћу, композицијом, контрастима и свим елементима које у уметност тражи и изналази у том споју.

11rados  gacic

Пред нама је дијаметрална и апстрактна изложба у уметничком смислу, која има душу, звучност, мелодичност, врло необичан уметнички израз кроз оригиналане уметничке тонове које је аутор кроз физичке законе претворио у уметност”, рекао је приликом отварања историчар уметности Радош Гачић уредник галериског програма Културног центар у Горњем Милановцу.

 Пред нама је једна ексузивна изложба, можда је права штета да један крагујевачки аутор своју прву самосталну изложбу није отворио у Крагујевцу! Није добио ту шансу, и ако Крагујевац има много више галерија него Милановац. Горњи Милановац био је бржи, експедитивнији, брже су дошли до договора са аутором и лакше рализовали изложбу која треба да дође и у Крагујевац.

Ово је изложба која ће сигурно дуго да се памти. Она је тако концептирана да како год се њени делови поставе у овај простор они делују као да су прављени за овај простор! Дошло је до великог сагласја између самог простора ове галерије и елемената ликовних, сликарских и графичких које је др Драган Тодоровић успео да хармонизује и да реализује као искусни уметник. Практично иако је протекло само годину дана од његовог појављивања у јавности са својим изложбам, није му сметало да добије похвале и да проће многе међународне селекције. 

Горњи Милановац је добио изложбу која ће остати запамћена, као једна од најнеобичнијих и             најрадикалнијих до сада отворених изложби у овом простору”, рекао је Михајло Кандић ликовни критичар.

mihajlo

Математика се у уметности користи од давнина. Данас постоји једана посебна мултимедијална дисциплина под називом „математички арт”. Радови у математичком арту су производ голих једначина које се пресликавају у једну форму, која је далеко од ликовне форме и није заживела као ликовна форма.

SOLITONI

03

 

04

 

05

 

06

 

07

08

 

09а

 

10

 

11rados  gacic

 

12

 

tosa

 

14

 

с_01

 

с_02

 

с_03

 

с_04

 

с_06

 

с_07

 

с_08

 

с_09

 

с_10

 

с_12

 

с_13

 

с_15

 

с_16

 

с_17

 

с_20

 

ѕ

 

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.