fbpx
spot_img

Вучина чувар Европског културног наслеђа

На генералној скупштини ENA (Europa Nostra Austria), тј. Организације за заштиту европског културног наслеђа, научник са српским коренима Волфганг Рорбах (Wolfgang Rohrbach – академик Српске краљевске академије научника и уметника – СКАНУ, Београд) изабран је за новог председника.

Научни допринос и изузетан карактер професора Рорбаха, као историчара, слависте, економисте и потпредседника Друштва аустријско-српског пријатељства, био је пресудан за његов избор за председника ENA.

ENA је аустријска подружница Европског удружења за заштиту споменика EUROPA NOSTRA. Ово Удружење заступа интересе више од 400 невладиних организација и приватних лица из 45 земаља према Европској унији, Савету Европе и UNESCO-у.

Од 2012. године успостављена је сарадња између EUROPA NOSTRA AUSTRIA и DONAU UNIVERSITÄT KREMS, као научне партнерске институције, где професор Рорбах своја предавања. Заљубљеник у Шумадију и Прву престоницу Србије у којој види значајне интелектуалне и економске структуре прошле одржао је предавање (9. априла) на „Правном факултету Универзитета у Крагујевцу”, на тему „Историја осигурања и социјалне заштите”, као и више пута пре тога.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.