fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Seme bosiljka – nova super hrana

Seme bosiljka se tradicionalno koristi u ajuvredskoj i kineskoj medicini.

Seme slatkogbosiljka (Ocimum basilicum) veličinom podseća na čija semenke, a od njih se razlikuje po crnoj boji i po tome što ima oblik suze. Seme slatkog bosiljka je antioksidans, deluje protiv bakterija, virusa, gljivica, grčeva, a ima i antikancerogeno dejstvo.

Zdravstvene koristi

Istraživanje sa Tajlanda opisuje kako seme bosiljka može da se koristi u snižavanju nivoa holesterola.

Prema istraživanju Sutter Gould medicinske fondacije seme bosiljka može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tip 2.

Vlakna spoljašnjeg omotača semena bosiljka, Kada se potope u vodu, postaju želatinozna. Seme bosiljka se koristi za ublažavanje grčeva u želucu, kod loše probave, protiv nadutosti i konstipacije.

Vlakna iz potopljenog semena bosiljka zaštitiće vas na duži period.

Olakšava disanje, ublažava stres, prija koži, ublažava urogenitalne infekcije – to su još neka od lekovitih svojstava koje nam može pružiti seme bosiljka.

Priprema i korišćenje

Ako imate omiljeni recept koji uključuje čija semenke, možete ih zameniti semenom bosiljka. Npr. umesto čija pudinga možete napraviti puding od semena bosiljka.

Seme bosiljka će u vodi omekšati za 5 minuta (brže od čija semena). Može se koristiti  sa želatinoznom masom koju stvara, ili ga možete oprati i procediti i tako koristiti.

Možete ga koristiti umesto tapioke i drugih sastojaka za zgrušavanje.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.
WordPress PopUp Plugin