fbpx
spot_img

10 godina od pojave prvog telefona sa Android-om

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre nekoliko nedelja Google je obeležio 10. rođendan svog internet browsera Chrome, a nekoliko dana nakon toga i 20. rođendan svoje kompanije. Juče, 23. septembra, imaju još jednu godišnjicu koju treba obeležiti. Na taj dan je 2008. godine, dakle pre deset godina, u prodaju pušten prvi telefon zasnovan na Google-ovom mobilnom operativnom sistemu Android.

Bio je to HTC Dream, na nekim tržištima poznat i pod nazivom T-Mobile G1, koji se isporučivao s novim OS-om, Androidom 1.0. Android je, poznato je, proizvod Andyja Rubina i njegove istoimene kompanije (Android Inc.), koju je 2005. godine preuzeo Google. Službeno prvo predstavljanje Android je doživeo 2007. godine, a kao „komercijalni rođendan“ obeležava se dan kada je po prvi put na jednom telefonu stigao na tržište.

U vreme izlaska prve verzije Android je bio za današnje pojmove rudimentarni OS, nudio je tek nekolicinu mobilnih aplikacija dostupnih u Android Marketu, a po izgledu i funkcijama najsličniji je bio iskustvu rada na tada popularnim BlackBerry pametnim telefonima. Uz primarno korišćenje fizičke QWERTY tastature na modelu HTC Dream Android je morao da konkuriše tada već drugoj generaciji nešto naprednijeg iPhone-a.

Ali, već u prvoj verziji, siromašnoj opcijama, Google-ov OS je dičilo ono što ga je kasnije i učinilo najpopularnijim OS-om na svetu: otvorenost koda i velika mogućnost prilagođavanja izgleda i funkcija.

Izvor: itvesti.info

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.