fbpx
spot_img

11. BELDOCS 2018: međunarodni festival dokumentarnog filma – najava i preporuka

11. BELDOCS 2018, međunarodni festival najnagrađivanijih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta, istovremeno promovišući i najistaknutije dokumentariste sa ovih prostora. Festival će biti održan od 7. do 14. maja, pod sloganom Znam da si tu i domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima, u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Kombank dvorana, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu Vlada Divljan, Cineplexx Ušće. Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, 7. maja u Sava Centru, premijerno će biti prikazana dva nesvakidašnja domaća dokumentarna filma: Poslednja avantura Kaktus Bate, reditelja Đorđa Markovića i Slatko od Ništa, u režiji Borisa Mitića. Mladen Vušurović je osnivač i direktor festivala; Takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i prošle, pobrinuo se Greg Di Kjur.

Međunarodni takmičarski program odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i savršen balans između velikih, dokazanih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih, mladih debitanata. Marko Grba Singh

Isus, znaš, 2003. Ulrih Zajdl


Cenjeni austrijski reditelj Ulrih Zajdl biće specijalni gost 11. Beldoksa na kome će biti priređena retrospektiva njegovih ostvarenja. Zajdl je jedan od najvažnijih reditelja današnjice, poznat beogradskoj publici pre svega po filmovima Uvoz / IzvozSafari i trilogiji Raj: Ljubav, Raj: Vera i Raj: Nada. Njegov dolazak u Beograd omogućio je Austrijski kulturni forum.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma 4 years in 10 minutes(Mladen Kovačević),  čija se svetska premijera željno iščekuje naredne nedelje na festivalu Visions du reel u Nionu. Filmovi domaćih autora boriće se za tri nagrade: Najbolji film, najbolja kamera i najbolja montaža, a nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije.

Program u staroj Kinoteci je podeljen na tri selekcije Front page (političke i sociološke aktuelne teme), Planet Earth(filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i Fireworks (filmovi o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima). U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovenački reditelj Vlado Skafar. Radi povezivanja zajedničkog kulturnog prostora republika bivše Jugoslavije, ideja festivala je da svake godine jednu retrospektivu posvetimo rediteljima iz tih zemalja. Od ove godine uvedena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom Meteori / Meteors, koja će se održati u video sali Muzeja savremene umetnosti i Novoj kinoteci. Specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues, poznat beogradskoj publici po filmu Ornitolog, prikazanom na FAFu 2016. godine. Beldocs in Progress (BIP) je platforma za predstavljanje domaćih dokumentarnih filmova u fazi razvoja filmskim profesionalcima iz Srbije i inostranstva. Cilj je da se se omogući podrška produkciji, post-produkciji, distribuciji, zastupljenosti srpskih dokumentarnih filmova na filmskim festivalima, televizijama i VOD platformama, u vidu predstavljanja projekata urednicima programa festivala, agentima prodaje, distributerima, urednicima televizijskih stanica i potencijalnim ko-producentima i novčane podrške. Ove godine nagrade su: 2.000 EUR of Filmskog centra Srbije i 4.000 EUR od producentske kuće Living Pictures.

U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, u periodu od 10. do 14. maja 2018. godine u sali Miodrag B. Protić u prizemlju Muzeja savremene umetnosti biće prikazano osam filmova po izboru umetničkog direktora Beldocsa, reditelja Marka Grbe. Filmske projekcije su besplatne, a broj mesta je ograničen. Selekcija radikalnih dokumentaraca, arthousa i hibridnih žanrova, pruža gledaocu uvid u raznovrnost i slobodu filmskog jezika i nenarativnog filma.

Festival su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, Izraelska ambasada, Gete institut, Švedska ambasada, AlJazeera Balkan, MEDIA desk Srbija. Očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
Cene i napomene: Sava Centar: 400rsd; Dom omladine Beograd, Dvorana kulturnog centra, Bioskop Fontana i centar za kulturu Vlada Divljan250 rsd; Jugoslovenska kinoteka: 150rsd i 200rsd. Karte se mogu kupiti na blagajnama na mestima projekcija.
Kompletan program filmova na linku ovde.
TOP 7 preporuka bloga
POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE I Who Framed Kaktus Kid? I 2018 I 65min
Režija: Đorđe Marković I Srbija
Uloge: Milutin Milošević, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Ana Mandić

07.05. / 19.30 / Sava Centar
08.05. / 20.00 / Cineplexx Ušće
13.05. / 19.00 / Centar za kulturu Vlada Divljan

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

SLATKO OD NIŠTA I In Praise of Nothing I 2017 I 78 min
Režija: Boris Mitić I Srbija, Hrvatska, Francuska

07.05. / 21.00 / Sava Centar

Festivali: Locarno FF, IDFA (Masters), Moscow FF, Shanghai FF, CPH:DOX, Docs Against Gravity Warsaw, Jihlava DFF, El Gouna FF, Sarajevo FF, Riga FF, Sofia FF, Tempo DFF Stockholm, Dok.Fest Munich, DocPoint Helsinki, ZagrebDox, Cinemambiente Torino, ICA London, CAC Geneva…

Slatko od Ništa je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su desetine direktora fotografije u 70 zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies-i, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.

VELIKA ZVERKA I Big time I 2017 I 90 min
Režija: Kaspar Astrup Schröder I Danska

13.05. / 16.00 / Dom omladine Beograda

Festivali: Chicago Film Festival-Us Premiere, Doc Nyc

Bjarke Ingels započeo je karijeru kao mladić koji sanja o snimanju animiranih filmova. Danas ga Vol Strit Žurnal naziva jednom od velikih zvezda arhitektureBig Time prati Bjarkea tokom 5 godina (2011-2016) u kojima se bori da završi svoj do tada najveći projekat. Film nam daje uvid u Bjarkeov kreativni proces, kao i u bezbrojne kompromise koje njegov rad neizbežno uključuje, i čini da saosećamo sa njim u trenutku kada i privatni život počinje da ga pritiska.

S NAMEROM DA SE UNIŠTI I Intent to Destroy: Death, Denial & Depiction I 2017 I 115 min
Režija: Joe Berlinger I SAD

08.05. / 17.00 / Dvorana Kulturnog centra Beograda

Festivali: Tribeca Film Festival, Hot Docs Film Festival, International Film Festival Boston, Maryland Film Festival, Human Rights Arts and Film Festival, Krakow Film Festival, Golden Apricot Yerevan Film Festival, San Francisco Jewish Film Festival, New Zealand International Film Festival, Armenian Film Festival Sydney, American Film Festival in Russia, Special screening at Jacob Burns Film Center, Pleasantville, NY, Haifa Film Festival

Skidajući zavesu sa holivudske cenzure o masovnom ubistvu, Joe Berlingerov trinaesti dugometražni dokumentarni film Rešeni da unište istražuje nasilnu istoriju jermenskog genocida i zaostavštinu turskog negiranja iz prošlog veka, beležeći kinematografske i političke izazove koje donosi stvaranje istorijski smislenog, visoko-budžetnog filma u sredini prepunoj političkog prikrivanja i pretnji osvetom.

VALDHAJMOV VALCER I The Waldheims Walzer I 2018 I 93 min
Režija: Ruth Beckermann I Austrija

10.05. / 16.00 / Dom omladine Beograda
13.05. / 20.00 / Cineplexx Ušće

Festivali: Berlin International Film Festival, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018

Film o istini i lažima ili alternativnim činjenicamaWaldheim ne, Waldheim ne uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Ruth Beckermann bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni međunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

O OČEVIMA I SINOVIMA I Of Fathers and Sons I 2017 I 98 min
Režija: Talal Derki I Nemačka, Sirija, Liban

13.05. / 20.00 / Dom omladine Beograda

Festivali: IDFA Competition for Feature-Length Documentary, 2017
Dobitnik glavne nagrade na ovogodiśnjem Sundance festivalu

Talal Derki vraća se u domovinu gde stiče poverenje porodice radikalnih islamista i deli njihov svakodnevni život tokom dve godine. Njegova kamera fokusira se na Osamu i njegovog mlađeg brata Ajmana, pružajući krajnje redak uvid u to šta znači odrastati u Islamskom kalifatu.

NAŠ NOVI PREDSEDNIK I Our New President I 2018 I 77 min
Režija: Maxim Pozdorovkin I SAD, Rusija

11.05. / 17.00 / Bioskop Fontana
11.05. / 21.00 / Dvorana Kulturnog centra Beograda
12.05. / 20.00 / Cineplexx Ušće

Festivali: Sundance Film Festival, CPH: DOX, Miami Film Festival, True/False Film Festival, Big Sky Documentary Festival, Sundance Film Festival 2018 – Special Jury Award for Editing

Sve počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Putovanje u lavirint lažnih vesti, Our New Presidentje satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.

Beldocs festival je od svog osnivanja imao jasan cilj – približiti savremenu svetsku dokumentaristiku kao i njene autore domaćoj publici i na taj način upisati Beograd na mapu velikih gradova sa ozbiljnim festivalom dokumentarnog filma. Iz godine u godinu, uz sve probleme i poteškoće, festival je jačao i ambicije su porasle. Broj filmova raste po svakom narednom izdanju, kao i broj prestižnih gostiju širom sveta.

Međutim, fokus festivala je i dalje na domaćim filmovima i unapređivanju domaće dokumentaristike. Svesrdno pomažemo promociji srpskog dokumentarnog filma, ne samo uz takmičarski program, već i uz Beldocs market i platformu Beldocs in progress, na kojoj se prikazuju projekti u nastajanju, u potrazi za daljim finansiranjem.

 

Izvor: beldocs.rs
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)