fbpx
spot_img

Težak usud u srce dirnuo

Podsećanja radi, naši divni zemljaci uz daleke Kanade, koji se vode geslom da su dela važnija od imena, nedavno su dokazali da svoju rodnu grudu i ugrožene zemljake ne zaboravljaju, jer su prikupili čak 12.955 dolara za mnoge koji nisu rođeni pod srećnom zvezdom. Odlučili su da novac podele za čak 23 nesrećnih i bolešću pogođenih nevoljnika.

Ne predaje se: Nikolija Jovanović u maminom naručju

Uručenja njihovih priloga beležili smo iz nedelje u nedelju, a danas beležimo još jedno, kako bi naši plemeniti čitaoci znali kako su obradovali one na koje su mislili. Među njima je i ljupka trogodišnja Nikolija Jovanović iz Kragujevca, čiji se roditelji od rođenja bore za njeno lakše i bolje sutra, jer boluje od Vestovog sindroma, najtežeg oblika epilepsije i cerebralne paralize.

Da bi joj omogućili rehabilitacije, operacije, ortopedska pomagala, kao i hipo i hidro-terapije, njenim roditeljima potrebno je mnogo novca koji sami ne mogu da izdvoje. Otuda i pomoći naših zemljaka, koji su za Nikoliju izdvojili 500 kanadskih dolara, a koje su već prosleđene na kućnu adresu njenih roditelja.

Budući da o ovoj malenoj devojčici do sada nismo pisali, to smo za njenu zlehudu sudbinu saznali i pošto smo kontaktirali porodicu Jovanović kako bi im prosledili dar iz daleke Kanade. I više nego prijatno iznenađeni, podelili su sa nama priču o teškom usudu miljenice, koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Put nade
Istina, Jovanovići su prihvatili Nikolijine dijagnoze, a neke rešili da precrtaju i da krenu u borbu, svim snagama za njihovu lepoticu. Rehabilitacioni centri i banje su sastavni deo njenog malenog života. Međutim, Nikolija je dobila i veliku šansu da se operiše u turskoj klinici Acibadem u Istanbulu, gde će joj stručni tim lekara operisati kičmu.

Posle Turske joj sledi put u Rusiju na korektivnu operaciju, a zatim još jedna operacija očiju u Rusiji. Za rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, operacije, ortopedska pomagala, hidro i hipo terapije, Nikoliji je potrebno 130.000 evra što je za njenu porodicu nedostižna suma. Zato im je pomoć naših humanih zemljaka iz Kanade i više nego dobrodošla.

– Jedno ogromno hvala tim divnim ljudima sa drugog kraja sveta, koji su mislili na Nikoliju i na ovaj način podržali našu borbu da joj omogućimo bolju budućnost, ulepšamo detinjstvo i jednog dana, nadamo se postavimo i na svoje noge. Zaista su nas prijatno iznenadili, posebno jer nemamo nikoga ko tamo živi od rodbine. Želimo im dobro zdravlje i svaku sreću – rekla je majka Snežana, dodavši:

– Nikolija je rođena u sedmom mesecu i zato je provela 45 dana u inkubatoru. Pri porođaju je imala moždano krvarenje, posle čega nastaju ciste na mozgu. Bila je na aparatima za disanje i održavanje života. Dvadeseti dan po rođenju je prestala da diše, pri čemu je reanimirana i vraćena u život. Naša mala Nikolija se borila svakog minuta, sata, dana… Sa pet meseci se javljaju trzaji, a tada je dijagnostifikovan Vestov sindrom, najteži oblik epilepsije koji je ostavio posledice. Jedna od njih je atrofija očnih nerava. Nikolija nije videla ništa, bila je potpuno slepa, a kako vreme prolazi, utvrđeno je da sada razaznaje figure u obrisima. Nažalost, od prošle godine, Nikolija ponovo ima velike napade, ali samo kada ima temperaturu. Jedan od napada je trajao čak četiri sata, gde se lekari ponovo bore za našu ćerkicu. Pored svih problema, koji su prouzrukovani prevremenim porođajem, Nikolijina glavna dijagnoza je i cerebralna paraliza. Ona ne hoda, ne sedi, ali je intelektualno očuvana i izgovara nekoliko reči.

Nikolija redovno na fizikalnim terapijama


Kontakt i računi
– Mi kao roditelji, iscrpeli smo sve finansijske mogućnosti i otvorili smo račun, kako bi humani ljudi mogli da pomognu našoj Nikoliji. Želimo da joj omogućimo da se razvija kao njeni vršnjaci i da nam i ona što pre potrči u zagrljaj – kaže mama Snežana.


Nikoliji možete pomoći uplatom na sledeće račune u banka Intezi: 160-5310200107990-16 (dinarski račun) i RS35-160-5330201191368-58 (devizni račun), a za uplate iz inostranstva SWIFT DBDBRSBG, IBAN RS35160533020119136858 (Za Nikoliju Jovanović). Sa roditeljima, možete stupiti i direktno u kontakt putem telefona na broj: 00381 63 131 99 20.

Prema njenim rečima, prognoze za Nikoliju su bile katastrofalne i lekari su mislili da će teško preživeti, da će biti biljka usled atrofije mozga. Međutim, ogromna vera ih je dovela tu gde su sad, demantujući poražavajuću dijagnozu.

– Magnetna rezonanca je potvrdila naše sumnje, a to je da Nikolija nema atrofiju mozga, ona nije biljka, ona je borac, ratnik, a njena velika borba vredna poštovanja. Nikolija izgovara desetak reči i sve razume. Igra se sa svojim bratom, smeje se, kratkotrajno zadrzava sedeći položaj i pokušava da puzi kao vojnik. Zahvaljujući našoj Nikoliji, sigurna sam da smo svi postali „bolji ljudi“. Ona nam je pokazala da još više cenimo istinske vrednosti života, ali i šta je iskonska sreća, ljubav, volja… Zahvalni smo Bogu na Nikoliji, baš takvoj, kakva je – reči su majke Snežane koje u srce gađaju.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Izvor: VESTI online

Humanitarni radio
Humanitarni radiohttp://humanitarniradio.com
Humanitarna internet radio stanica, pokrenuta prevashodno da bi zdravoj populaciji stanovništva u Kragujevcu, Srbiji, Evropi i širom sveta, gde se čuje radio, skrenulo pažnju na ljude sa posebnim potrebama i sve ostale kategorije stanovništva sa magrina društva. Naš prevashodni cilj je da pomognemo osobama kojima je pomoć potrebna i naučimo druge, koji mogu, da pomognu onima koji ne mogu.