fbpx
spot_img

27. BELEF 2018: U srcu BELEF – najava i preporuka


27. BELEF, Beogradski letnji festival  se održava od 22. juna do 15. jula. Jedan od najpopularnijih beogradskih festivala sastavljen je od muzičkog programa, pozorišnih predstava i izložbi; obuhvata 25 različitih događaja: 12 koncerata klasične i zabavne pop muzike, 4 dramske predstave, 4 pozorišna preformansa, 3 dečija programa, 2 izložbe, radinicece i diskusije. Ove godine festival nosi naziv U srcu BELEF, a svečano ga je otvorio koncert GIPAC Summer Music Festival iz NR Kine u Velikoj dvorani Kombank dvorane, gde su nastupili i solisti beogradske opere.Koncert otvaranja, vođen umetničkim direktorom BELEF-a, Aleksandrom Ilićem i glavnim dirigentom International prodigy orchestra and choir-a Džin Fu, prikazao je interdisciplinarnost kroz ples, teatar i orkestarsku muziku. Program orkestra naglašava svoj izrazito međunarodni karakter što je u skladu sa ugledom BELEF-a kao međunarodnog festivala. Belef zatvara zvezda svetkog renomea, violinista Roman Simović koji će zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa nastupiti na sceni Kolarca. BELEF i ove godine svojim programom ostvaruje posebnu saradnju sa stvaraocima iz sveta i regiona i pruža značajnu podršku mladim umetnicima. Festival je realizovan uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog kulturnog centra, Ambasade Izraela i Austrijskog kulturnog foruma.

U programu ovogodišnjeg BELEF-a gledaćemo: pozorišni performans Vivisekcija kredenca, zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji. U saradnji sa Ambasadom Izraela u programu Belef-a naći će se u istom prostoru i vizuelni spektakl za decu Silver u izvođenju Silver Dance Company. Austrijski kulturni forum je najviše doprineo dolasku značajne koreografkinje Dagmar Dahauer u Beograd koja će izvesti plesni performans Čudesne godine. Među popularnijim programima Belef-a biće koncerti: pevačica Lene Kovačević i Ane Popović, bendova Neverne bebe, koji ove godine slavi 25 godina postojanja i Orthodox Celts i dr.

Centar beogradskih festivala ustanova je kulture grada Beograda koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. CEBEF priprema i realizuje filmske, muzičke i multimedijalne ambijentalne festivale sa višedecenijskom tradicijom (BEMUS, FEST, BELEF, SOFEST i Festival dokumantarnog i kratkometražnog filma).

 BELEF 2018 – program i ulaznice

Program je podložan promenama, neki programi su besplatni.

Sve informacije možete dobiti na 011/3236-530.
KOMPLETAN PROGRAM na linku ovde.

Prodajna mesta ulaznica za koncerte:
Turistički informativni centar, Knez Mihailova 56;
Bašta SKC u danima kada ima programa;
Kolarčeva zadužbina – za koncert Svečanog zatvaranja 15. jula

BELEF 2018 – TOP preporuka bloga
Petak, 22. jun I 20.00 I Kombank dvorana, Velika sala – Svečano otvaranje
Koncert International prodigy orchestra and choir, Republika Kina
Ulaz slobodan

Repertoar koji je izveo IPOC orkestar obuhvatao je: Fantaziju na srpske teme, ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; Narodne pesme Somerseta, engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; Fanfare za običnog čoveka, američkog kompozitora Arona Koplanda; Ples naroda Jao, kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana kao i Farandolu, iz svite Larlesen, francuskog kompozitora Žorža Bizea. BELEF će prikazati i međunarodne renomirane pevače poput srpske primadone Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i pevače koji su takođe ranije sarađivali sa orkestrom IPOC Vanže Žang, Džongtao Li i Mariju Jelić. Osim solo i duetskih numera sa orkestrom, ceremonija svečanog otvaranja je zaokružena zajedničkim nastupom pevača, plesača i orkestra okupljenih oko srpske tradicionalne numere Tamo daleko i Libiamo iz opere La Traviata, italijanskog klompozitora Đuzepea Verdija.

Subota, 23. jun I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Vivisekcija kredenca, pozorišni performans
Ulaz slobodan

Koncepcija i izvođenje:  Margerit  Borda,  Rafael  Koten  i Pjer  Menije
Produkcija: La Belle Meunière – La poétique des signes, uz podršku programa Teatroskop, čiji su osnivači Francuski institut, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za evropske i spoljne poslove Republike Francuske

Performans je nastao u okviru programa  Sujets à vif, nakon što su SACD (Udruženje dramskih autora Francuske)  i Festival u Avinjonu predložili Pjeru Menijeu i Rafaelu Kotenu  da izvedu zajednički komad.  Temeljeći se na idejama susreta i inventivnosti, program  Sujets à vif   poziva dva umetnika,  koji se bave različitim umetničkim  praksama i  međusobno se ne poznaju, da postave komad u trajanju od 30 minuta koji će biti predstavljen na Festivalu u Avinjonu. Izvorni naslov na francuskom jeziku, Buffet à vif,  inspirisan je naslovom samog programa  Sujets à vif,  u okviru kojeg je performans i nastao, te kao takav ne može biti doslovno preveden.
Subota, 30. jun I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert grupe Neverne bebe
Cena ulaznice: 1000 rsd

Nedelja, 1. jul I 21.00 I Sala Studentskog kulturnog centra
Čudesne godine – plesni performans
Ulaz slobodan

Koreografija i izvođenje: Dagmar Dahauer,
dramaturški savetnik: Ingrid Tirk-Hlapek, Andreja Kopač,
muzika: Glasovi proleća – Johan Štraus,
produkcija: UMFUG i Plesni teatar Ljubljana
Dužina performansa: 40 minuta

Čudesne godine, prvi solo komad Dagmar Dahauer bavi se kako muzikom Johana Štrausa tako i epohom Bečkog kongresa (1814/15) u savremenom kontekstu. Obraćajući se muzici, cilj Dahauerove je bio da spoji istorijske elemente i uspomene na njih sa političkom prirodom i zakonitostima sopstvenog tela. S obzirom na to da je Štrausova visoko komercijalizovana muzika deo austrijskog identiteta, Čudesne godine prodire u inherentan i apsurdan pojam nacionalnog ponosa i njegovu vezu sa romantičnim, pompeznim, patrijarhalnim, građanskim, herojskim i uzvišenim.
U 2016.  Kako ovo ja da objasnim  – osmominutni odlomak iz Čudesnih godina – dobio je prvu nagradu na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Komad je gostovao na mnogobrojnim međunarodnim festivalima.

Sreda, 4. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert grupe Ortodoks kelts
Cena ulaznice: 700 rsd

Petak, 6. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert Ane Popović
u saradnji sa Domom omladine
Cena ulaznice: 1000 i 1200 rsd

 
Nedelja, 7. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Šimon Mansura Silver, vizuelni spektakl Silver Dance Company, Izrael
U saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu
Cena ulaznice: 450 rsd

Nedelja, 8. jul I 20.00 I Atrijum Narodnog muzeja
Kristina Ašković i Petar Marković, koncert

Ulaz slobodan
PROGRAM KONCERTA:
Kornelije Stanković: Što se bore misli moje – solo klavir
Josif Marinković: Gde si dušo gde si rano
Josif Marinković: Ala je lep ovaj svet
Isidor Bajić: Vidim ti još sumnjaš
Stanislav Binički: Po polju je kiša pala
Stanislav Binički: Jorgovan grana procvala
Stevan Hristić: Elegija

Petar Konjović: Ruse kose
Petar Konjović: Pušči me
Petar Krstić: Nimfa
Miloje Milojević: Zvona
Miloje Milojević: Jesenja elegija

Kostantin Babić: Šašava pesma
Ljubiša Jovanović: Ukor
Miroslav Aranđelović Rasinski: Anđelijina pesma
Milanka.Mišević: Predosećanje
Dejan Despić: Pesmo moja

Sreda, 11. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert Dina Baumana i BluesTone Band, koncert
Cena ulaznice: 600 rsd
Dino Bavman je bivši pevač kultne američke grupe Screaming Headless Torsos, koji je sarađivao sa eminentnim umetnicima kao što su: John Scofield, Don Byron, Reggie Workman, Charlie Hunter, Vernon Reid, Elliot Sharp’s Blues Terraplane Group, Gary Lucas, Bernie Worell, Steve Coleman, MeShell Ndegeoshello … Snimio je preko 30 albuma, a 2014. album Acappella Death Do not Have Mercy nominovan je za album godine od Juno Aword fondacije u kategoriji Traditional Jazz Album of the Year. LONDON GUARDIAN ga najavljuje kao senzualnu, harizmatičnu i tehnički briljantnu zvezdu, kao jednog od glavnih aktera koji su doprineli kreativnom razvoju džez, rok i avantgardne scene  Njujorka.
Blues Tone Band osnovali su 1995. gitarista  Miodrag Mika Pavlović (ex: Blues Vremeplov, Sirova Koža, Down Homes) i Zoran  Zojko  Obradović (vocal, gitara – ex: Strip Blues Band,Sirova Koža, Down Homes) koji su prisutni na srpskoj bluz sceni od sredine sedamdesetih godina. Saradjivali su sa velikim brojem bluz muzičara i nastupali pretežno u klubovima, kao i na domaćim i stranim jazz & blues festivalima

Četvrtak, 12. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Predstava Čorba od kanarinca
tekst: Miloš Radović
režija: Staša Koprivica
igraju: Mina Lazarević i Ljubomir Bandović

Cena ulaznice: 450 RSD

Jeca i Meda se vole. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Jeca želi da se venčaju da bi se voleli još više. Meda nikako ne želi da se venčaju, kako se posle ne bi voleli manje. Pet minuta pred zakazan termin u opštini, njih dvoje pronalaze kompromis – u tih pet minuta će se igrati braka, videti kako im ide i onda odlučiti. Kroz ovaj jednostavan, duhovit zaplet, Miloš Radović se maestralno poigrava svim arhetipskim situacijama koje nosi jedan muško-ženski odnos. Autor uspeva nemoguće – da krivicu i zasluge podeli na ravne časti, pri tom vešto i oprezno igrajući na tankoj ivici između dinamične komedije i nežne monodrame. Sve to uopšte ne bi bio toliko smešno i zabavno da to dvoje večitih protivnika nisu neizlečivo vezani jedno za drugo. Na kraju krajeva, Čorba od kanarinca jeste komad o ljubavi.

Petak, 13. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert Lene Kovačević

Cena ulaznice: 1000 RSD

Subota, 14. jul I 21.00 I Bašta Studentskog kulturnog centra
Koncert Tout Moreau – pesme Žane Moro, Francuska
Cena ulaznice: 450 RSD

Nedelja, 15. jul I 20.00 I Kolarčeva zadužbina, Velika dvorana – Svečano zatvaranje
Koncert Romana Simovića i ansambla Gudači Svetog Đorđa
Cena ulaznice: 600 RSD

Izvor: belef.rs

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)