fbpx
spot_img

Od bašte do zimnice

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Mališani iz Školice života u Gruži, zajedno sa svojim vaspitačicama, su osmislili kreativnu radionicu “Od bašte do zimnice”, koja je imala za cilj da decu zainteresuje i uputi ih u raznoliki izbor povrća i tehnike pripremanja obroka i zimnice.

Poznato je da deca najbolje uče ono što doživljavaju i sa čime se susreću svakog dana, živeći u malom mestu kao što je Gruža. Vođeni takvom mišlju, zajedno sa svojim vaspitačicama, mališani su krenuli da upoznaju svoju neposrednu okolinu. Uputili su se u obližnju baštu kod njihovog, dobro poznatog, starijeg prijatelja, koji im je objašnjavao koje povrće se na koji način uzgaja i šta je sve potrebno uraditi kako bi neko bio uspešan u tom poslu i imao dosta uspelih proizvoda tokom godine. Ono što je deci bilo posebno zanimljivo jeste rast biljke, od semena do ploda, i sam proces održavanja biljke.

skolica-zivota-gruza-1

Nakon bašte, mališani su se uputili na pijacu kako bi odabrali povrće koje će poneti nazad u vrtić i početi sa pripremom ostavljanja zimnice. Uz pomoć svojih vaspitača, u svemu tome su bili veoma uspešni i pokazali su izuzetnu spretnost i preciznost kada se radi o organizaciji posla, rasporedu povrća i finalnoj pripremi preliva za zimnicu.

skolica-zivota-gruza-4

Takođe, usput su imali priliku da nauče kako se pravi selekcija i odabir dobrog povrća na pijaci, kako mogu sami da uzgajaju biljke, kako kulturno da se ophode prema prodavcima i trgovcima i, na kraju, kako da postanu pravi mali majstori kuhinje.

Bilo je ovo još jedno novo i nezaboravno iskustvo za sve njih. Jedva čekamo da vidmo koje će aktivnosti osmisliti i na koji način će iskoristiti sve sadržaje i lepote svog kraja.

skolica-zivota-gruza-5

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.